Hållbarhet
Ny studie om byggandets klimatpåverkan
Publicerad: 23 juni 2016, 09:24
Bild 1/2 Kvarteret Strandparken i Sundbyberg är byggt med stomme av massivträ. Huset är byggt av Folkhem. I en ny rapport har byggnadens klimatpåverkan under en tänkt livstid på 50 år studerats. Foto: Petra Bindel
Byggskedet och materialval är viktigare än väntat för en byggnads klimatpåverkan under sin livscykel. Enligt en ny studie kan 70–80 procent av en byggnads klimatpåverkan hänföras till hela byggprocessen, förutsatt att energitillförseln i driftsskedet kommer från förnybara bränslen. Driftsfasen står för en mindre del.
Studien är finansierad av SBUF (Byggbranschens utvecklingsfond), IVL och Näringsdepartementet och har resulterat i en rapport som ska diskuteras vid ett seminarium under politikerveckan i Visby den 5 juli. Rapporten redogör för klimatpåverkan från ett bostadsprojekt i Sundbyberg, det åtta våningar höga huset i kvarteret Strandparken. Huset är byggt med massiv trästomme, med garage och källarvåning i betong. Resultatet av en LCA-studie med en analysperiod på 50 år av projektet visar tydligt att klimatpåverkan under byggprocessen är mycket större än vad som tidigare antagits.
Studien, som har genomförts av KTH och IVL under ledning av Sveriges Byggindustrier visar också att det är själva byggprocessen och val av material som i huvudsak bidrar till klimatpåverkan. 78 procent av klimatpåverkan i projekt Strandparken kommer från material. Transporter (6 procent), byggproduktionen (8 procent) och markarbeten (8 procent) står för mindre delar.
Studien av Strandparken är en uppföljning av en tidigare LCA-studie av ett lågenergihus uppfört i betong i kvarteret Blå Jungfrun i Hökarängen i Stockholm. Även denna studie visade på betydelsen av materialvalets betydelse för koldioxidutsläppen.
Läs mer: Material styr husens klimatpåverkan
I Strandparken som har garage i källarvåningen, är det fabriksbetongen som står för den allra största andelen av klimatpåverkan.
Johnny Kellner, klimat- och miljöexpert, involverad i studien, betonar att man inte ska dra för långtgående slutsatser av just detta. Rapporten om Strandparken har enbart fokuserat på klimataspekterna av en byggnads livscykel.
– Klimatutsläpp är ett av många kriterier man bör titta på. Det finns många aspekter som är viktiga i en byggnad. Till exempel termiskt klimat, effektreduktion, ljud, brand och ekonomi och dessa har vi inte beaktat i den här studien, säger Johnny Kellner.
Han vill däremot uppmärksamma hur viktigt det är att byggindustrin i stort, entreprenörer och byggherrar, tar sitt ansvar att efterfråga produkter och material som är bättre ur klimatsynpunkt.
– Annars finns ingen anledning för exempelvis betongindustrin att utveckla bättre produkter och framställningsmetoder, säger Johnny Kellner.
Missa inte Veidekkes seminarium
Veidekke arrangerar ett seminarium i samband med politikerveckan i Visby där en rad experter diskuterar hur den nya kunskapen om klimatutsläpp påverkar branschen.
När: 5 juli, kl. 10.00–12.00
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6.
Ytterligare information: veidekke.se/almedalen