Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny svensk miljömärkning för hus försenad

Publicerad: 23 januari 2012, 13:17

Den svenska versionen av den brittiska miljömärkningen för hus, Breeam, är försenad. Märkningen skulle ha funnits som betaversion nu i januari men förhandlingarna med ägarna till märkningen drar ut på tiden.


– Det går tyvärr trögt med diskussionerna med det brittiska företaget BRE Global och de har dessutom legat nere under helgerna. Jag kan inte ge något besked just nu, säger Bengt Wånggren, chef för organisationen Sweden green building council, SGBC, som administrerar fyra olika miljömärkningar för byggnader i Sverige.

En manual ska så snart som möjligt läggas ut på organisationens hemsida. Den blir en sorts öppen remiss, vem som helst kan ladda ner den och tycka till, förklarar Bengt Wånggren. Trots att märkningen är anpassad för svenska förhållanden kommer manualen att vara skriven på engelska, för att britter ska kunna ladda ner den och ha åsikter.

– Det är Londonbaserade Bre Global som bevakar att den svenska versionen blir ett system med hög kvalitet, säger Bengt Wånggren.

Enligt honom blir svenska Breeam mycket mer omfattande än det svenska miljömärkningssystemet Miljöbyggnad, det är betydligt fler faktorer som ska redovisas under certifieringsprocessen. Märkningen bygger bland annat på det metriska systemet, som centimeter och kilogram, och på Boverkets byggregler.

Ett 20-tal bygg- och fastighetsbolag har varit med och utvecklat svenska Breeam. Företagen har lämnat förslag på hus som systemet kan testas på. Representanter för företagen och SGBC ska nu sätta sig ner och välja ut de 5–7 hus som blir testpiloter och först ut med märkningen i Sverige.

– Eventuellt leder pilotprojekten till justeringar av manualen. Sedan släpps den för allmänt bruk, troligtvis före sommaren år 2012, säger Bengt Wånggren.

Då översätts manualen till svenska. Men vid en eventuell tvist om innehållet är det den engelska versionen som gäller, det är originaldokumentet. I Norge finns sedan oktober 2011 en motsvarande nationell version, Breeam-Nor.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News