Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny teknik löser täckning i täta hus

Publicerad: 20 april 2016, 05:36

Skanska och telekomjätten Ericsson är lösningen för god inomhustäckning för mobiltelefonitrafiken på spåren. Foto: Skanska

Inomhustäckning för mobilnäten är idag ett akut problem för byggbranschen eftersom så gott som alla byggnader i landet ska bli täta och energieffektiva, enligt det regelverk som ska träda i kraft senare i år i Sverige. Skanska och Ericsson har nu framgångsrikt testat en lösning som också öppnar för många nya tjänster.

Ämnen i artikeln:

mobiltelefoniSkanskaEricssonhållbart byggande

För byggindustrin och telekomindustrin står flera tiotal miljarder kronor på spel.

Ytterväggen i energieffektiva hus kan idag helt stoppa mobilsignalen. Frågan är mycket stor eftersom huvuddelen av all mobil kommunikation i dag sker inomhus, enligt svenska regleringsmyndigheten PTS.

Skanska och telekomjätten Ericsson har nu en lösning som ger god inomhustäckning för mobiltelefonitrafiken och dessutom mer avancerade mobiltjänster.

Det föreslagna teknikskiftet innebär samtidigt en utmaning för telekombranschen. Kabel-TV-bolag som Comhem och fasta bredbandsoperatörer som Teliasonera och Bredbandsbolaget riskerar tappa en stor del av sina affärer om Ericssons lösning genomförs fullt ut.

Mobiloperatörer säger nej

Problemet för Skanska och Ericsson just nu är att de fyra mobiloperatörerna Teliasonera, Telenor, Tele2 och Tre inte säger ja till deras förslag, enligt besked till Byggindustrin.

Dragkampen handlar både om den tekniska lösningen och om vem som ska betala kalaset.

Kostnaden beräknas till mellan 20 till 40 miljarder kronor enbart för att klara inomhustäckningen för Sveriges flerfamiljshus, för drygt 2 miljoner lägenheter.

– Vi måste enas om en gemensam teknisk lösning för mobilnätens inomhustäckning i Sverige. Vi måste nu få med oss de fyra mobilnätsoperatörerna Teliasonera, Telenor, Tele2 och Tre tillsammans med Ericsson och byggbranschen, säger Tomas Moström, teknikansvarig för bostadsbyggande i Skanska Sverige till Byggindustrin.

Skanska vill sätta standard

Skanskas ambition är att samla en kritisk massa av aktörer och därmed i praktiken sätta en industristandard.

Skanska har ett mer akut problem än de flesta andra. Skanska har nämligen byggt cirka 40 000 nya lägenheter de senaste fem åren i Sverige och ytterväggarna för en stor del av dessa byggnader släpper inte igenom mobilsignalen. De boende måste gå ut på balkongen om de ska använda sin mobiltelefon.

– Jag hoppas att de fyra mobiloperatörerna och Skanska kan nå en överenskommelse om hur vi ska lösa inomhustäckningen för mobilnäten i början av hösten 2016. Vi ska nu genomföra ett tekniskt prov med den teknik vi tror på, säger Björn Lindberg, ansvarig för mobilnätsutbyggnad i Tele2.

EU sätter tidspress

EU:s tidsplan för energieffektiva byggnader sätter en tydlig tidspress.

För EU-länderna finns gemensamma krav om Nära-Nollenergibyggnader sedan 2010. I Sverige innebär det att alla nyproducerade byggnader och omfattande renoveringar av byggnader måste uppfylla nya minimikrav för energianvändningen. Energianvändningen ska anges i kWh per kvadratmeter och år. De detaljerade kraven ska beslutas i Sverige i år. De börjar gälla för offentligt ägda nya byggnader från 1 januari 2019 och för byggnader med andra ägare 1 januari 2021. Undantagna från dessa krav är bland annat fritidshus och processindustrier som genererar energi för egen uppvärmning.

Den tekniska lösningen från Ericsson innebär att ett nytt mobilnät byggs inne i varje byggnad. Från mobilnätet dras fiber till ett teknikskåp i byggnaden. Från teknikskåpet dras en kopparkabel (kategori 6) fram till varje lägenhet. En liten mikrobasstation, stor som en brandvarnare, ansluts i lägenheten till kopparkabeln. Ericsson kallar microbasstationen Radio-Dot.

Denna mikrobasstion klarar att leverera upp till 300 Mbit/s, dubbelriktad kommunikation, för mobiltelefoner, pc och TV-apparater i lägenheten.

Slipper installera nät

Skanska pekar på två stora fördelar med detta nya mobilnät.

– Kostnaden beräknas i dag bli avsevärt lägre vid en jämförelse med vad traditionell teknik för inomhustäckning kostar. Vi behöver dessutom inte installera kabel-TV-nät eller fasta bredbandsnät till lägenheten vilken innebär en viktig besparing, säger Tomas Moström på Skanska.

Med traditionell teknik är kostnaden cirka 20 000 kronor per lägenhet.

Ericsson bekräftar prestanda men kan inte kommentera kostnadsnivån eftersom affärsmodellen fortfarande inte är klar, anger Anders Blomgren på Ericsson.

– 2019–2020 har vi kommersiella produkter framme för vår lösning. Då kan vi leverera mobilnätprodukter som klarar trippelplay med telefoni, Internet och TV ända fram till lägenheten. Då kan mobilnäten konkurrera med kabel-TV-nät och fasta bredbandsnät, säger Anders Blomgren på Ericsson.

Telenor, Tele2 och Tre vill nu prova en annan nätlösning som underlag för fortsatta förhandlingar. Byggindustrin har utan framgång sökt kommentar från Teliasonera.

Enligt vad Byggindustrin erfar finns det även konkurrenter till Ericsson som utvecklar liknande produkter för inomhustäckning.

Göte Andersson, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev