Hållbarhet
Ny tjänst från SGBC ska ge hållbara städer
Publicerad: 7 maj 2015, 05:37
Bild 1/2 Som en del i utvecklingen av Citylab arrangerade SGBC en workshop i Borås. Foto: SGBC
Det räcker inte att använda certifieringssystem för att säkerställa en hållbar stadsutveckling. Det menar Sweden Green Building Council, SGBC, och satsar därför på en helt ny kompetensplattform för hållbar stadsutveckling.
Ämnen i artikeln:
SGBCBuilding Sustainabilityhållbart byggandestadsutvecklingcertifieringISO-certifieringDen 30 juni lanserar SGBC sin nya kompetensplattform Citylab. Den ska hjälpa kommuner, byggherrar och andra intressenter att upprätta hållbarhetsprogram för nya eller befintliga stadsdelar.
– Citylab är en tjänst som gör det lättare att dela kunskap och erfarenheter både inom ett projekt och mellan projekt. Men det är mer än vanligt nätverkande. Citylab ger ett konkret resultat i form av ett hållbarhetsprogram, säger Ann-Kristin Belkert, chef för hållbar stadsutveckling på Sweden Green Buildning Council.
Vilar på fyra ben
Kompetensplattformen vilar på fyra ben: fysiska träffar, ett digitalt samtalsforum, onlineutbildning och samarbete med forsknings- och utvecklingsprojekt. I tjänsten ingår att SGBC arrangerar träffarna. Projektet utser en kärngrupp med representanter för till exempel kommunen, byggherrar, konsulter, med flera. På varje möte får kärngruppen möjlighet att diskutera en aspekt av hållbar stadsutveckling tillsammans med varandra och olika experter. Mellan mötena finns möjlighet att utbyta kunskap och idéer med hjälp av det digitala forumet.
– Att vi knyter till oss forskningsprojekt är också en mycket viktig del. Citylab ska vara en plattform som gör att den kunskap som finns kommer till användning. Det vi saknar i dag är inte ny teknik, utan bättre samverkan och bredare perspektiv, säger Ann-Kristin Belkert.
Registreringen till Citylab öppnar den 30 juni i år. Träffarna med olika stadsutvecklingsprojekt startar i november. Från och med juni 2016 kan den som vill också hållbarhetscertifiera sin stadsdel inom ramen för Citylab.
– Alla är inte intresserade av en certifiering. Men för den som tagit fram sitt hållbarhetsprogram och vill gå vidare och certifiera så erbjuder vi en tredjepartscertifiering inom ramen för Citylab, säger Ann-Kristin Belkert.
Workshops under våren
Som en del i utvecklingen av Citylab arrangerar SGBC under våren en rad workshops runt om i Sverige. Syftet är att samla erfarenheter för att kunna definiera hållbar stadsutveckling samt identifiera vanliga utmaningar.
Pia Aspegren på miljöförvaltningen i Borås kommun fungerade som samarbetspartner för SGBC när de arrangerade en workshop i Borås. Hon ser precis som Ann-Kristin Belkert ett stort behov av erfarenhetsutbyte kring hållbar stadsutveckling.
– Det är onödigt att uppfinna hjulet två gånger. Det är en bra idé att ha en samlad plattform med goda exempel och likande. Jag tror absolut att det kan bli aktuellt för Borås kommun att använda Citylab, säger hon.
Citylab i fem steg
■ SGBC arrangerar fysiska träffar för samtal och kunskapsutbyte. På träffarna deltar dels representanter för stadsutvecklingsprojekt och dels experter. För varje kärnfråga inom hållbar stadsplanering arrangeras en träff.
■ Mellan träffarna har projektets deltagare möjlighet att fortsätta samtalet och kunskapsutbytet på ett digitalt forum.
■ Citylab kommer på sikt även erbjuda onlineutbildning inom stadsutveckling. Projekten kan skräddarsy sitt utbildningspaket för att passa sina behov.
■ Citylab knyter till sig ett antal forskningsprojekt inom hållbar stadsutveckling. Syftet är att den kunskap som finns ska komma alla till godo.
■ De första fyra stegen ska resultera i ett hållbarhetsprogram, handlingsplan och kontrollplan för stadsutvecklingsprojektet. Den som vill kan gå vidare och få hållbarhetsprogrammet hållbarhetscertifierat inom ramen för Citylab.