Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny vägledning för livscykelanalyser

Publicerad: 30 augusti 2018, 06:43

Boverket har tagit fram en vägledning till byggherrar och byggentreprenörer som funderar på att göra livscykelanalyser (LCA) i sina projekt.


– Vi vill uppmuntra fler att efterfråga och beställa livscykelanalyser av sina byggnader. Hittills har det funnits en ganska liten efterfrågan från beställare, säger Kristina Einarsson, projektledare på Boverket.

Att efterfrågan inte är så hög kan bero på att det är ganska komplicerat att sätta sig in i hur man gör en livscykelanalys, att man inte har rätt kompetens och att man inte ser nyttan med att göra en, tror Kristina Einarsson.

– Det handlar bland annat om att ta fram ganska mycket data om byggnaden, säger hon.

En livscykelanalys tar hänsyn till en byggnads miljöpåverkan från råvaruanvändning, tillverkning, byggprocess, drift och underhåll, fram till rivning och återvinning.

De stora bolagen har förstås större möjligheter att bygga upp kompetens kring detta. Det som har varit drivande är bland annat de olika certifieringssystem som finns för miljöcertifiering av byggnader som i flera fall kräver livscykelanalyser för att nå de högsta klasserna.

Företag som Skanska och NCC är några som arbetar med livscykelanalyser, enligt Kristina Einarsson.

I det stöd till innovativt och hållbart bostadsbyggande som Boverket delar ut kan man även söka stöd till att göra livscykelanalyser. den vägledning som myndigheten nu har tagit fram gäller främst för byggnader, men den kan även tillämpas vid anläggning av vägar, järnvägar, broar och liknande.

– Vi kommer också att jobba vidare med vägledningen om livscykelanalyser och utveckla den i syfte att få branschen att bygga klimatvänligt utan lagstiftning, säger Kristina Einarsson.

Ett lagförslag från Boverket om att införa ett krav på att redovisa klimatpåverkan från byggskedet ligger också på regeringens bord. Det är regeringen som skickar ut rapporten från Boverket på remiss och sedan får man se vad en ny regering beslutar i den frågan.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.