Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny webbplats ska ge billigare energideklarationer

Publicerad: 16 september 2008, 07:41

Den nystartade webbsidan Energideklarationen.se ska göra det lättare för fastighetsägare att upphandla konsulttjänster. Den stora efterfrågan på energiexperter har lett till orimligt höga arvoden. Det anser studenter på KTH och Handelshögskolan i Stockholm, som utvecklat sidan.


Senast vid årsskiftet 2008/2009 ska ett stort antal byggnader vara energideklarerade. Det gäller till exempel simhallar, skolor, bibliotek, vårdbyggnader, flerbostadshus med hyresrätter och bostadsrätter.

Eftersom det bland annat tog tid för myndigheten Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, att godkänna energikonsulter har arbetet släpat efter. Vissa konsulter är fullbokade till nästa sommar och tar ordentligt betalt för sina tjänster.

För att effektivisera fastighetsägarnas upphandling av konsulter och förbättra konkurrensen startade KTH- och Handelsstudenterna webbplatsen.

Tjänsten är gratis och organiserar idag 60 konsulter. En offertförfrågan går ut till fler konsulter i trakten där byggnaden som ska energideklareras finns.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.