Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Nya fasader från finska Ruukki är energismarta

Publicerad: 4 April 2014, 11:10

I panelsystemet Forma kombineras Ruukkis fasadprodukter med deras energipanel. Illustration: Ruukki

Finska Ruukki passar på att lansera två nya fasadbeklädnader för energismarta panelsystem – Ruukki Forma och Ruukki Expression. ”Det är två kompletta väggsystem som levereras färdiga för montage”, säger Martin Flodihn.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

I panelsystemet Forma kombineras Ruukkis fasadprodukter med deras energipanel. Energipanelen i sig är en färdig och tät vägg och på denna monteras sedan hattprofiler utifrån en stor palett av valmöjligheter när det gäller former, material och färger.

– Vi projekterar tillsammans med arkitekten och tar sedan fram en komplett, montagefärdig produkt för leverans. Poängen är att vi får en mycket stor variation vad gäller form, material, färger och dessutom en fasad som möjliggör låga uppvärmningskostnader, Martin Flodihn.

Ett materialval för fasadbeklädnaden som rekommenderas av Ruukki är deras egenpatenterade Cor-Ten, med väderbeständigt stål som skyddas genom antikorrosiva egenskaper vilket gör korrosionen långsammare. Detta möjliggörs av en kemisk sammansättning av koppar, krom, nickel och i vissa kvaliteter även fosfor.

Cor-Ten-fasader har gått hem bra bland arkitekter i Tyskland och övriga Europa. Bland annat har man levererat 3 000 kvadratmeter av väderbeständigt stål i form av montagefärdiga fasadkasetter till arkitektbyrån Schmucker och Partner för ett större projekt i Mannheims hamn i Tyskland.

– Prislappen för det kompletta fasadsystemet ligger på ungefär 1 000 kronor per kvadratmeter, säger Martin Flodihn.

I Expression kan bilder och mönster – loggor, märken, foton, tryckta mönster – monteras på utsidan av energipaneler.

– Även här handlar det om kompletta fasadsystem som är snabbmonterade, säger Martin Flodihn.

Per Hindersson

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.