onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nya nordiska riktlinjer för hållbara byggvaror

Publicerad: 10 juni 2016, 05:23

De nya riktlinjerna ska göra det lättare både för fastighetsägare och materialtillverkare. Foto: Elin Bennewitz

Green Building Council i de nordiska länderna har utvecklat gemensamma riktlinjer för inköp av hållbara och miljövänliga byggvaror. Syftet är att harmonisera riktlinjerna och göra det lättare både för fastighetsägare och materialtillverkare.

Ämnen i artikeln:

byggprodukterBuilding Sustainabilityhållbart byggandebyggmaterialkoldioxidutsläpp

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Ambitionen har inte varit att skapa nya verktyg för att bedöma byggvaror, utan mer hur man kan harmonisera reglerna framöver, säger Bengt Wånggren, vd på Sweden Green Building Counsil, SGBC.

I kartläggningen av hur man jobbar med materialval i respektive land har en del skillnader i hur byggvaror bedöms och värderas framkommit.

Sverige desto sämre

Jonny Hellman, vd för Byggvarubedömningen har varit svensk projektledare för jämförelsen mellan de nordiska länderna. Den visar bland annat att man i Sverige ligger långt framme när det gäller deklarationer av byggvarornas innehåll och farliga ämnen, men desto sämre när det gäller så kallade EPD (Environmental Produkt Declaration)-deklarationer, som bland annat anger vilken miljöpåverkan en byggvara har i tillverkningsskedet.

– Det gäller framför allt hur stora koldioxidutsläpp en byggvara står för under tillverkningen. När det gäller detta ligger till exempel Norge långt före oss, säger Bengt Wånggren.

Detta är viktiga aspekter i byggvarudeklarationen inte minst eftersom Sverige som land har förbundit sig att begränsa utsläppen av koldioxid.

– I Sverige är vi ganska duktiga på att begränsa utsläppen vid användningen av våra byggnader, men det återstår att titta mer på tillverkningsfasen vad gäller byggvaror och utsläpp från maskiner och annat på byggarbetsplatsen, säger Bengt Wånggren.

Finland fokuserar på EPD

I Finland tittar man nästan inte alls på farliga ämnen och innehållet i byggprodukterna. Där är fokus mer på EPD-deklarationerna. I Norge arbetar man bra även med oönskade ämnen, dock kanske inte lika intensivt som här i Sverige, berättar Bengt Wånggren.

Syftet med de riktlinjer för hållbara byggvaror som nu har arbetats fram är att få en större harmonisering i Norden. Bland annat kommer SGBC att utgå från dessa när de utvecklar de certifieringssystem som används i Sverige, bland annat Miljöbyggnad, som just nu håller på att revideras och vid utvecklingen av en Breeam SE, där man antagligen mera kommer att efterlikna det norska Breeam NOR och föra in krav på EPD-deklarationer. Även i SGBC:s nya certifieringssystem för städer, City Lab, kan det bli krav på EPD:er.

– När man utvecklar certifieringssystem som fastighetsägare vill använda sig av så får det följdverkningar – då kommer också tillverkarna att införa dessa krav för att få sälja sina produkter, säger Bengt Wånggren.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev