Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nya solceller ger Svenska ambassaden i Kairo el

Publicerad: 25 september 2008, 07:39

Sedan en tid tillbaka har Statens fastighetsverk (SFV) arbetat med att utrusta svenska ambassaden i Kairo med solceller. På taket finns numera 250 kvm solceller vilket på årsbasis väntas alstra elenergi på ca 37 000 kWh.


- Arbetet i Kairo är ett bra exempel på SFVs miljöarbete som pågår såväl inrikes som utrikes, säger Berit Nilsson, fastighetschef Utrikes på Statens fastighetsverk.

Vid sidan av solcellerna, som totalt täcker en takyta på 250 kvm, har SFV installerat en ny typ av armaturer på den svenska ambassaden. Energieffektiva T5-rör med sensorer läser numera av behovet av ljusstyrka inomhus och genom att förse rummen med rörelsedetektorer släcks belysningen då ingen vistas där inne.

– I ett land där el produceras på miljömässigt sämsta tänkbara sätt känns det bra att kunna bidra med en god miljöåtgärd. För SFV är miljö en prioriterad fråga och något vi ofta diskuterar med vår hyresgäst UD, säger Berit Nilsson.

Solceller anses ibland vara en ineffektiv form av energiförsörjning men jämförelsevis ger solceller mer än 20 ggr så mycket energi per år och kvadratmeter som man får ut genom att odla energigrödor på samma yta.

Genom det nu solcellsförsedda taket räknar SFV med att kunna spara en betydande del av den totala elkostnaden på ambassaden i Kairo. Överskottet av den elenergi som solcellerna ger kommer att skänkas till det allmänna elnätet.

– Installationen av solceller i Kairo är ett bra exempel på en energisparande åtgärd och kommer att följas av många miljörelaterade aktiviteter runt om i världen där Sverige äger fastigheter, säger Berit Nilsson vidare.

Fakta
SFVs miljömål
SFVs miljömål utgår från de nationella miljömål som riksdagen antog i slutet av 90-talet och innebär bl a att fossila bränsle fasas ut som energikälla, att miljöskadliga ämnen ersätts samt att radoninventering och sanering pågår kontinuerligt. Inom området skog och jordbruk fortsätter SFV att fokusera på att öka andelen hävdad mark och naturvårdsbränning.

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.