Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nyskapande solceller på Byggindustrins nya topplista

Publicerad: 22 april 2009, 07:40

En solkoncentrator som kombinerar funktionen hos solceller med den hos solfångare är en av nyheterna på Byggindustrins topplista för de hetaste nya byggprodukterna.


1 Koncentrerade solstrålar ger billigare el och värme

Solkoncentratorn Matarenki Light kombinerar solfångare med solceller. Den nyutvecklade tekniken ska kunna sänka kostnaden för både el- och värmeproduktion med 20 procent, enligt företaget.

Solkoncentratorn följer solens rörelse under hela dagen vilket ökar verkningsgraden markant. Genom att solljuset koncentreras med hjälp av speglar kan antalet dyra solceller hållas nere.

Överskottsvärme som tas till vara med ett vattenburet värmesystem. Under bra förhållanden ska utrustningen generera upp till 1 kW el och 4 kW värme.


2 Vibrationsmätare ska hjälpa byggnadsarbetare

Byggnadsarbetare som arbetar med handhållna vibrerande maskiner drabbas inte sällan av domningar och cirkulationsproblem i händer och armar.

Luleåföretaget CVK har tagit fram en mätare som registrerar skakningar och vibrationer från arbetsmaskiner i händer och armar.

Mätaren HealthVib HAV har en sensor som monteras mitt i handflatan på en arbetshandske och en analysenhet som sitter fastspänd på handleden.


3 Inte bara Virrvarr på nya laminatskivor

Den hållbara bänkskivan Perstorp Original heter numera Formica Original. Nu har den utökats med 18 nya dekorer, till totalt 35 färger och mönster.

Det välkända mönstret Virrvarr är fortfarande ett av dem. De nya mönstren har hämtat inspiration från sten och trä och har namn som Riverwash, Honed, Lustre och Finewood.


4 Spara energi med vändbart fönster

Med det nya fönsterbeslaget Comfort Window System kan fönstret vändas 180 grader och stängas. Det gör det möjligt att utnyttja två rutor med olika egenskaper, ett solskyddsglas och ett energisparglas.

Beroende på om det är sommar eller vinter kan solskyddsglaset vändas inåt eller utåt, för att släppa in eller stänga ute värme. Fönstret beräknas finnas på marknaden om ett år och kommer att ha ett U-värde på mellan 1,1 och 1,4.


5 Fuktresistent våtrums- och vindskyddsskiva

Företaget Sto Scandinavia lanserar ett nytt vapen mot mögelskandaler. Byggskivan Eco Board ska vara formstabil och ha hög resistens mot mögel.

Den kan användas både som vindskyddsskiva och i våtrum. Skivan är tillverkad av magnesiumoxid, magnesiumklorid och har armering av glasfiberväv i ytskiktet på båda sidor.

Den kan kapas på samma sätt som gipsskivor, det vill säga ritsas med kniv och brytas eller sågas med fogsvans. Vid arbetet ska skivan släppa mycket lite glasfiberdamm, vilket kan irriterar andningsvägarna.


6 Flyttbar vägg för flexibla kontor

Moelven lanserar Screen Wall, en flexibel vägg som ska kombinera funktionerna hos en skärmvägg och en fast vägg.

Med det flyttbara väggsystemet ska kontoret snabbt kunna förändras efter rumsbehoven. Väggen står på fötter direkt på golvet och är fäst i en skena som monterats i taket.


7 Innovativa och konstnärliga lekredskap

Det nystartade svenska företaget Artotec AB formger, tillverkar och säljer alternativa och innovativa lekredskap för barn i utemiljöer.

Företaget har knutit ett nätverk av konstnärer, arkitekter och civilingenjörer till sig i ett tvärvetenskapligt samarbete.

Den konstnärliga gestaltningen av lekskulpturerna ska smälta in i stadsbilden och tilltala även vuxna.


8 Dörrfoder och golvlister för kabelmontage

Gapro har utvecklat ett golvlist- och dörrfodersystem som döljer fula kablar. Sladdar som ligger lösa på golvet är också en säkerhetsrisk.

I Gapros golvlist- och dörrfodersystem döljs kablarna med hjälp av en kanal inne i listerna. Golvlisten kan antingen skruvas eller spikas fast. Både lister och foder finns i vitt och i massiv ek.


9 Ny generation branddörrar i aluminium

En ny generation lätta branddörrar i aluminium presenteras av Hydro Building Systems. Konstruktion gör att det brandskyddande fyllningsmaterialet kan reduceras avsevärt.

Resultatet är lättare dörrar vilket ger en längre livslängd för beslag, större dörrmått, säkerställd kvalitet och en snabbare produktion, enligt företaget.


10 Nytt ekologiskt alternativ till tropiskt trä

Moelven har ett miljöanpassat alternativ till tropiskt hårdträ från regnskogen. ThermoBok finns som terrassbrädor, med en slät och en rillad sida, samt som design- och utemiljöprofiler.

ThermoBok tillverkas av träslaget bok som genomgått en speciell värmebehandlingsprocess. Produkten är därför ett ekologiskt alternativ till tropiska träslag och ett giftfritt alternativ till tryckimpregnerat virke.


Byggindustrins Tio i topp-lista är ett samarbete med Svensk Byggtjänst.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.