torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nytt branschinitiativ ska göra byggnader mer miljövänliga

Publicerad: 16 juni 2009, 08:18

Ett nytt initiativ för att gemensamt utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet inom bygg- och fastighetsbranschen har tagits. Monica von Schmalensee, vice vd på White Arkitekter, blir ordförande för den nya organisationen.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

- Vi har en mängd olika bra miljöinitiativ i Sverige. Det här forumet har ambitionen att samla alla dessa initiativ under ett paraply. Allt fler kunder vill t.ex. kunna jämföra olika lokalers miljöklass på ett objektivt sätt. Att ta fram en internationellt gångbar standard för miljöklassning blir därför en av de första konkreta aktiviteterna för SGBC. Utgår vi från kundernas efterfrågan i vårt arbete och gör miljöarbetet transparent, då blir det också konkreta resultat, säger Monica von Schmalensee i ett pressmeddelande.

Tolv företag och organisationer står bakom bildandet av Sweden Green Building Council (SGBC). Målet är att påverka beslutsfattare, sprida kunskap och arbeta fram verktyg för att nå konkreta resultat som förbättrar miljöpåverkan från byggnader. SGBC kommer att begära medlemskap i världsorganisationen World Green Building Council (WGBC).

Grundare av SGBC är Vasakronan, Akademiska hus, Skanska, NCC, IVL, White, SEB, Stockholm Stad, Malmö Stad, Sweco, DTZ samt Fastighetsägarna.

En av de första uppgifterna för Monica von Schmalensee blir att rekrytera en vd och bygga upp en organisation. Därefter blir det aktuellt att bredda organisationen och värva medlemmar från bygg- och fastighetssektorerna och kringliggande verksamheter; fastighets- och byggföretag, byggmaterialföretag, arkitekter, tekniska konsulter, investerare, banker, försäkringsbolag, forskning och utbildning, myndigheter och media.

Driften av byggnader står i dag för 30-40 procent av energiförbrukningen i världen, vilket innebär att det finns en stor potential för effektivisering.

- Med ett svenskt Green Building Council får vi nu möjligheten att samla aktörer som verkligen vill göra byggnader mer miljövänliga, bostäder såväl som kommersiella lokaler. På så sätt blir vi en starkare part i samtal med politiker, myndigheter och andra beslutsfattare, säger Monica von Schmalensee.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev