Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nytt effektivt vindkraftverk testas på NCCs tak

Publicerad: 3 juni 2009, 08:00

NCC ska testa en ny typ av vertikalt vindkraftverk på taket till huvudkontoret i Solna. Vindsnurran är effektiv vid låga vindhastigheter och jämförelsevis enkel att montera, enligt bolaget.


NCC Property Development sökte under 2008 igenom marknaden efter vindkraftverk som är lämpliga att montera på taket till de kontorshus som bolaget bygger.

Bolaget fastnade till slut för ett två meter högt verk från amerikanska leverantören Enviro Energies.

Vindkraftverket valdes eftersom det går i gång vid låga vindhastigheter på två meter per sekund och utan hjälp av en startmotor. Det når också sin maximala effekt på 2,5 kilowatt redan vid 8–10 meter per sekund.

Det är viktigt eftersom vindhastigheterna inte är så höga på ett hustak. Man kan också ställa flera vindkraftverk relativt tätt intill varandra på ett tak utan att de ställer varandra i så kallad vindskugga.

– Vindkraftverket väger dessutom bara 250–300 kilo så vi behöver inte bygga några särskilda fundament på taket. Och eftersom det inte är monterat på en mast kommer det inte att ge problem med vibrationer som kan sprida sig i byggnaden, säger Jonny Hellman, miljöchef på NCC Property Development.

Han betonar också att vindsnurran är snygg och kan levereras i valfri färg. Det gör den lättare att placera i bebyggda miljöer och lättare för arkitekter att acceptera.

NCC har fått bygglov för vindkraftverket och planerar att montera det efter sommaren.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.