Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nytt kontorshus Lunds första GreenBuilding

Publicerad: 26 november 2009, 14:58

Skanskas nya kontorshus Forskaren 3 invid Ideon är färdigbyggt och blir först i Lund med miljömärkningen EU GreenBuilding.


Den nyligen uppförda kontorsfastigheten är fördelad på två huskroppar i fyra plan med källare under delar av husen. Den omfattar totalt 12 000 kvadratmeter.

De båda husen är fullt uthyrda till Sony Ericsson Mobile Communication och blir i dagarna en arbetsplats för cirka 700 personer.

Ett antal åtgärder gör att energianvändningen blir 40 procent lägre än Boverkets normer i kontorsfastigheten – för att uppfylla kravet på för märkning enligt EU GreenBuilding krävs minst 25 procents sänkning. Fokus har lagts på att skapa energieffektiv ventilation och effektiv värmeåtervinning. Huset är också byggt med ett tätt och välisolerat klimatskal.

Insatser har även gjorts för att förbättra fastighetens miljöpåverkan, exempelvis använder fastigheten enbart miljövänlig fjärrvärme och fjärrkyla. Inomhusklimatet har ökade luftflöden, man har använt material med låg emission och alla arbetsplatser får ta del av dagsljus och utsikt. Huset är dessutom halogenfritt.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.