Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Nytt program för miljöanpassat byggande

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Byggbranschen tar över Stockholms stads program för miljöanpassat byggande. Men miljöprogrammet kommer fortsättningsvis att bli ett nationellt program. Det beslutade styrelsen för byggsektorns Kretsloppsråd i torsdags.


- Vi räknar med att komma igång under hösten. Till våren kan vi ha det första utkastet färdigt, säger Johnny Kellner, ordförande för programmet och utvecklings- och miljöchef på företaget Veidekke Bostad.

Koldioxidfrågan kommer troligtvis att få en framträdande plats i det nya programmet för miljöanpassat byggande, bedömer han.  Och trots att intresset för energisnåla hus som ger små utsläpp av klimatgasen hittills inte varit översvallande bland beställarna av hus så är han övertygad om att intresset snart kommer att öka.

Det tidigare programmet för miljöanpassat byggande i Stockholm pågick mellan åren 1997 och 2006. När det utvärderades var resultaten nedslående. Endast sju procent av de 135 byggnader som ingick i programmet fick godkänt på både energiförbrukning och inomhusmiljö. Och 18 procent av byggnaderna blev helt underkända. Men Johnny Kellner tror att det kommer att gå bättre denna gång.

- Jag tror att det kommer att fungera bättre. I och med att branschen tar ett ansvar för programmet så kommer med all säkerhet kommunerna att använda det på ett betydligt mer trovärdigt sätt i sina egna krav. Samtidigt kommer byggherrarna själva att använda programmet, de gör de redan idag, säger Johnny Kellner.

Och han hoppas att miljöprogrammet ska skapa större samstämmighet i landet.

- Det vi ogillar i byggbranschen är att många kommuner skapar sitt eget miljöprogram. Det blir ohållbart, säger han.

Och Johnny Kellner tror inte att det blir dyrare för de större bolagen att anpassa sitt byggande till det nya miljöprogrammet.

- Skanska, Peab och Einar Mattsson har gjort en kostnadskonsekvensutredning som konstaterar att programmet är inte kostnadsdrivande med den standard man bygger idag, säger han.

- Det som kostar är att bygga upp kunskap och kompetens inom företagen. När branschen tidigare räknade ut att Stockholms stads program gav en kostnadsökning på sju procent berodde det nästan enbart på kostnaderna för att bygga upp kvalitets- och miljöledningssystem inom företagen, förklarar han.

De stora byggbolagen har idag redan de här kvalitetssystemen och kan utan någon större merkostnad ta till sig miljöprogrammet.

Men majoriteten av byggarna i Sverige är små och medelstora företag. För dessa kommer det att innebära en kostnad att bygga upp den kunskap som krävs för att kunna använda sig av miljöprogrammet.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.