Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nytt rekord för solel i Stockholm

Publicerad: 6 september 2013, 12:38

Stockholms Hamnars första solcellsanläggning är invigd. Anläggningen har en beräknad elproduktion på cirka 180 000 kWh per år och är Stockholms största solcellsanläggning.


Den nya solcellsanläggningen ligger på taket till Magasin 6 i Frihamnen i Stockholm. Elen levereras inte till elnätet utan används direkt i Magasin 6. Anläggningen täcker cirka 15 procent av byggnadens årliga elbehov.

Stockholms hamnar har arbetat med att förverkliga en större solcellsanläggning i flera års tid. Att valet föll på Magasin 6 beror till stor del på att taket är en lämplig plats för solcellerna, det är platt och lutar svagt åt syd-sydväst.

Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) deltog på invigningen av solcellsanläggningen.

– Den här anläggningen är en viktig del i Stockholms miljöarbete. En så här stor och lönsam anläggning är en inspiration för andra, säger han.

Totalpriset för anläggningen är tre miljoner kronor och den kommer att vara återbetald inom tio år. Elpriset blir cirka 75 öre per kWh, inräknat alla kostnader, avskrivningar, underhåll och degradering.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.