Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nytt verktyg för social hållbarhet

Publicerad: 30 juni 2015, 09:48

Bild 1/2  Riksbyggens verktyg för social hållbarhet har bland annat testats inom projektet Positive Footprint Housing i Göteborg där Riksbyggen bygger bostadsrättsföreningen Viva med cirka 120 lägenheter.

Illustration: Tenjin Visual

Riksbyggens verktyg för att bedöma social hållbarhet är utvecklat i projektet Positive Footprint Housing i Göteborg. Någon gång under nästa år tror Riksbyggens hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski att det kan börja användas på bred front.


Ämnen i artikeln:

social hållbarhetAlmedalen 2015Riksbyggen

Hittills har Riksbyggens verktyg testats i ett befintligt projekt och i tre nybyggnadsprojekt, varav ett är Positive Footprint Housning i Göteborg.

– Verktyget guidar dig genom två steg. Det första är att uppskatta vilket behov som finns inom social hållbarhet för det aktuella projektet. I det andra steget tar man fram möjliga åtgärder för att förbättra den sociala hållbarheten i projektet. Det ingår också ett poängsystem som visar hur väl man lyckas, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Utvecklingsarbetet inleddes för cirka ett år sedan och om allt går enligt plan ska verktyget börja tillämpas på Riksbyggens samtliga projekt redan under 2016.

– Vi får en ny strateg för social hållbarhet, Therese Berg, från den 1 september i år. Innan vi lanserar verktyget på bred front vill jag att hon ska få sätta sin prägel på det för hon kan mycket mer om de här frågorna än jag, säger Charlotta Szczepanowski.

Charlotta Szczepanowski säger att Riksbyggen gärna delar med sig av metodiken som ligger till grund för verktyget.

– Men verktyget är anpassat till bostadsrättsföreningar och med vår syn på social hållbarhet som grund så det blir kanske svårt för andra att använda vårt verktyg, det är själva metodiken som är grejen, säger hon.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.