Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nytt verktyg klarar miljökraven

Publicerad: 10 mars 2011, 15:31

Det blir nu lättare att formulera krav som kan kontrolleras och följas upp under byggprocessen.


Nu finns ett nytt verktyg för aktörer inom byggsektorn som är osäkra på miljökrav och hur de ska följas upp.

Verktyget ska underlätta bygg- och fastighetssektorns miljöarbete. Det är är Kretsloppsrådet som har publicerat ett hjälpmedlet som heter Vägledning för miljöanpassat byggande. Det ska användas för att upprätta miljöplan i byggprojekt.

Verktyget finns att hämta kostnadsfritt på Kretsloppsrådets hemsida.
En miljöplan visar på vilket sätt konsulten eller entreprenören planerar att uppfylla de mål och krav som byggherren angett i sitt miljöprogram.

Det nya dokumentet är ett komplement till Miljöstyrningsrådets verktyg för miljökrav vid ny- och ombyggnad. Miljöstyrningsrådets verktyg finns för såväl bostäder som lokaler och kan laddas hem från www.msr.se.

Miljöstyrningsrådets verktyg kan användas både vid upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, och vid traditionell upphandling. Verktyget fungerar också som en allmän vägledning för miljöanpassat byggande. Det finns dessutom ett framtaget utbildningsmaterial för Miljöanpassat byggande.

– Det här materialet fyller ett stort behov. De flesta byggherrar vill ställa miljökrav i sitt byggande men ibland råder osäkerhet om hur kraven ska formuleras så att de går att kontrollera och följa upp under byggprocessen, säger Kretsloppsrådets ordförande Mats Björs.

Miljökraven gäller energi, materialval, materialhantering, fukthantering, förvaltningsdokumentation med mera.

Hur kraven formuleras är särskilt viktigt om man som byggherre lyder under LOU. Med ett verktyg som hjälper till att upprätta miljöplanen är materialet nu mer komplett.

Arbetet med miljökraven inleddes 2007 och de första dokumenten publicerades av Miljöstyrningsrådet på hösten 2009. Kriterierna, tillsammans med hjälpmedlet för upprättande av miljöplaner, täcker in större delen av byggprocessen, från de tidiga skedena till förvaltningen och bygger till delar på det "Program för Miljöanpassat byggande vid nybyggnad" som Stockholms stad utvecklade tillsammans med Stockholms Byggmästareförening. Programmet har nu vidareutvecklats och anpassats för hela landet. Arbetet har externt finansierats av Svenska byggbranschens utvecklingsfond, SBUF.

Mer information om projektet finns på www.msr.se och på www.kretsloppsradet.com.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.