Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nytt vindkraftsregister ska ge fler investeringar

Publicerad: 27 januari 2010, 09:32

Advokatfirman Oebergs tar initiativ till ett nationellt vindkraftsregister. Förhoppningen är att mer ordning och reda ska göra bankerna mer villiga att bevilja lån.


Advokatfirman Oebergs märkte hur bristen på ett samlat vindkraftsregister försvårar finansieringen. Nu tar advokatfirman eget initiativ till en marknadslösning och leder uppbyggnaden av ett nationellt register.

– Vi har företrätt alla sidor i vindkraftsaffärer och märkt att det finns ett behov av att kunna registrera varje enskilt vindkraftverk inom en vindkraftspark och ge det ett id-nummer, säger Anna Öberg, advokat på Oebergs.

Hittills har det funnits flera olika sammanställningar över svenska vindkraftverk som administrerats av bland annat Vattenfall, Svensk Vindenergi och Energimyndigheten. Men bristen på ett samlat nationellt register har i och med den snabba utbyggnadstakten de senaste fem åren blivit allt mer uppenbar. Adokatfirman Oebergs, som är specialiserad på energifrågor, valde till slut att själva bygga upp en nationell databas.

– Vindkraftverken är oftast uppställda på annans mark, därför finns inte något registreringsförfarande . Bankerna betraktar dem som lös egendom så det system som används för att få säkerhet vid utlåning är pantsättning av verken vilket är omständligt, säger Anna Öberg.

Både beställare, banker, revisorer och försäkringsgivare är enligt Anna Öberg mycket positiva till ett heltäckande register där varje verk får ett registreringsnummer.

Varför satsar ni som advokatbyrå på att själva lägga upp den här informationen?


– Det är inget vinstintresse för vår del utan ett behov som vi har uppfattat från marknaden. Vi bygger upp registret under det första halvåret i år i samverkan med Energimyndigheten som sedan kommer att ta över som huvudman och registerhållare.

I registret kommer både existerande vindkraftverk och de som är under uppbyggnad att finnas med.

– Jag har erfarenhet från att ha jobbat inom sjöfarten tidigare och där finns ett liknande register sedan lång tid tillbaka, säger Anna Öberg.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.