Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ola Månsson tror på miljömål

Publicerad: 23 november 2011, 14:51

Ola Månsson är säker på att Sverige kan bli fritt från nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.


Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, sitter med i miljöminister Lena Eks (C) nyinstiftade referensgrupp. Han välkomnar dialogen och hoppas bidra till att Lena Ek får en korrekt syn på samhällsbyggarsektorn.

– Jag vill hjälpa henne att förstå vår sektor så att hon får klart för sig vad vi kan påverka, och vad vi inte kan påverka, säger Ola Månsson.

Referensgruppen är en del av regeringens arbete med att upprätta en färdplan för hur Sverige ska bli fritt från nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. Visionen för 2050 fastställdes i klimatpropositionen (prop. 2008/2009.162) och är baserad på EU:s mål att minska klimatutsläppen med 80-95 procent till 2050.

Referensgruppen, som består av representanter för näringsliv, miljöorganisationer, kommuner och forskare, ska få vara med och diskutera vilka problem och möjligheter som omställningen till ett samhälle utan klimatutsläpp medför. Totalt har gruppen 24 medlemmar.

– Vi ska fungera som ett bollplank åt Lena Ek, säger Ola Månsson som är ensam företrädare för samhällsbyggnadssektorn.

Han är mycket positiv till arbetsmetoden och hoppas kunna sprida sin entusiasm.

– Att samla en tvärgrupp på det här viset ger en snabb kontakt och effektiv kommunikation. Det skapar den öppna dialog som är nödvändig för att vi ska förstå varandra. Det här är ett arbete som jag ser fram emot och kommer att prioritera, säger han.

Gruppen hade sitt första möte den 15 november. Deltagarna ska samlas sammanlagt fyra till fem gånger innan arbetet med färdplanen avslutas år 2013. Nästa möte är planerat till början av 2012.

– Vårt första möte fungerade som en kick-off för Lenas arbete för ett Sverige utan nettoutsläpp 2050. Vi fick lära känna varandra och Lena berättade om hur hon har tänkt att arbetet ska drivas, säger Ola Månsson.Miljöminister Lena Eks referensgrupp ska hjälpa Sverige att bli fritt från nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. FOTO MARTINA HUBEREnligt Lena Ek ställer målet för 2050 stora krav på samhällsförändring.

– Det handlar om en omfattande förnyelse och modernisering av det svenska samhället där alla blir berörda, säger hon i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Men Ola Månsson är inte oroad, han tycker att Lena Ek har en realistisk bild av det kommande arbetet.

– Jag tycker att hennes syn på de här frågorna är förnuftig och jordnära. Inga överdrifter. Och hon bjuder in till en öppen dialog, säger han.

Ola Månsson är övertygad om att Sverige kan nå målet för 2050.

– Det gäller bara att alla ställer upp. Det handlar om attityder. Och i vår sektor har vi redan ett pågående arbete, säger han.

Som exempel nämner han arbetet med frivilligt producentansvar för en hållbar miljö som drivs genom Kretsloppsrådet, projektet Lågan som stimulerar energieffektiv om- och nybyggnad och den ideella föreningen Sweden Green Building Council.

– Vi har redan gjort mycket på arbetsplatsnivå, nu måste vi börja tänka mer på logistiklösningar och materialval. Och så måste vi se till att politikerna får reda på vad vi redan gör, vad vi kan göra i framtiden och vad vi inte kan göra, säger Ola Månsson.

MILJÖMINISTERNS REFERENSGRUPP
Referensgruppen består av representanter för näringsliv, miljöorganisationer, kommuner och forskare. Deltagarna ska diskutera vilka problem och möjligheter som omställningen till ett samhälle utan klimatutsläpp medför. Totalt har gruppen 24 medlemmar.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.