Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Örebro kommun har öppnat klimatkonto

Publicerad: 17 mars 2010, 15:21

Örebro kommun har sedan ett halvår ett särskilt klimatkonto där de kommunala verksamheterna kan söka pengar för sitt arbete med att minska klimatpåverkan.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggande

Klimatkontot består av pengar som kommer från klimatavgifter, som verksamheterna betalar för sina egna tjänsteresor och transporter.

– På det här sättet stöttar vi verksamheterna i deras eget klimatarbete, berättar Tomas Bergkvist, planerare på Klimatkontoret, Örebro kommun, i ett pressmeddelande. Det ska bli spännande att se vilka ansökningar som kommer in, vi kanske får in en massa nya idéer som vi också kan sprida vidare.

När verksamheter vill utveckla sin verksamhet eller förändra något som innebär minskade utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser kan de söka pengar från det gemensamma klimatkontot. Det kan exempelvis handla om:
• Klimatutbildning med olika fokusområden; exempelvis resor, möten och hälsa.
• Inköp av utrustning för konferensmöjligheter via telefon och dator.
• Utbildning i sparsam körning.
• Åtgärder som ökar cyklandet, såsom klädskåp, cykelparkeringar, cykelkärra/-väskor.

– Klimatkontot och klimatavgifterna är Örebro kommuns variant på så kallad klimatkompensation. Klimatkontot blir en morot för verksamheterna att tänka i nya banor för att minimera utsläpp av växthusgaser, säger Gabriella Blomgren, kommunalråd (MP) och ansvarig för miljö- och klimatfrågor, i pressmeddelandet.

Ansökan ska bland annat innehålla förväntade resultat gällande utsläpp av växthusgaser, andra förväntade resultat för exempelvis ekonomi, hälsa, andra miljömål, engagemang och delaktighet, samt kostnader för åtgärden.

Till hösten kommer de första klimatpengarna att delas ut, efter beslut i kommunstyrelsen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev