lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Öresundsbron får solceller

Publicerad: 29 december 2017, 05:00

Skiss över var solcellspanelerna ska byggas. Danmark är till vänster om bilden och Sverige till höger.

1 500 kvadratmeter solcellspaneler ska byggas på Öresundsbrons betalstation. Det står klart efter att företaget Solar Future har vunnit en upphandling.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

Avtalet mellan Øresundsbro Konsortiet och SolarFuture är värt 2 miljoner DKK och omfattar bygget av 1 500 kvadratmeter solcellspaneler, motsvarande 250kW eller solenergianläggning för 45 villor. Möjligheten finns också att bygga ut med ytterligare 2.700 m2, motsvarande 450kW, till totalt 700kW. Projektet sker i samverkan med Svedab, som äger marken där anläggningen kommer att stå.

LÄS MER: Kamp mot nollan över sundet

Den första anläggningen kommer stå för cirka 4 procent av elenergin som går åt för att driva Øresundsbron. Det innebär en minskning av utsläpp på 85 ton CO2, samt en ekonomisk besparing på 200 000 danska kronor, om året. Med tiden hoppas konsortiet kunna producera upp till 10 procent av energiförbrukningen med hjälp av solcellsanläggningar.

– Vi har nästan halverat elförbrukningen sedan förbindelsen öppnade. Det arbetet fortsätter och vi ville se om det fanns möjlighet att lokalproducera miljövänlig el. Nu gläder vi oss åt att snart kunna producera solel i egen regi, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör vid Øresundsbro Konsortiet.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev