Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Osäkerhet är hinder för levande väggar

Publicerad: 28 oktober 2014, 09:20

Den vertikala trädgården på Pumphuset i Helsingborg är en av de levande väggar som ingår i IVL:s studie. På 32 kvadratmeter ryms totalt 21 arter av gräs, perenner och ormbunkar.

Foto: Eva Lie

Trots att intresset för gröna väggar är stort går utvecklingen långsamt. En färsk rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet pekar ut några av orsakerna.


Ämnen i artikeln:

gröna väggarIVL

Rapportens författare Johanna Andersson och Anja Karlsson skiljer på gröna väggar – som även omfattar väggar med klätter- och klängväxter med rötter i marknivå – och levande väggar där växterna har sina rötter i kasetter som monteras på fasaden.

Enligt rapportförfattarna är fördelarna med alla typer av gröna väggar bland annat att de bidrar till bättre luft och klimat, dämpar trafikbuller och ökar biodiversiteten.

– Jag ser att det finns en uppåtgående trend. För fem år sedan fanns det knappt någon att ringa till som hade gjort en levande vägg. Nu har jag precis varit på en konferens om levande väggar med cirka 150 deltagare. Intresset har verkligen höjts, säger Johanna Andersson.

Rapporten från IVL baseras på intervjuer med nyckelpersoner bakom fem levande väggar i Sverige. Genom intervjuerna identifierade Johanna Andersson och Anja Karlsson fyra stora utmaningar kopplade till levande väggar. De är bristen på kunskap och erfarenhet, låg tillgång på tekniska lösningar, att bevattningssystemen ofta är avancerade och kräver en hög kompetens, att växterna har svårt att överleva vinterhalvåret och att investeringskostnaden är hög.

– Vi kan konstatera att samma saker som ställt till det i vissa projekt varit nyckeln till framgång för andra. En skillnad har varit organisationen. Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp, till exempel lönar det sig att ta hänsyn till skötseln redan i planeringen, säger Johanna Andersson.

I ett vidare perspektiv tror hon att fokus bör ligga på kunskapsöverföring. Innan levande väggar kan slå igenom på bred front måste osäkerheten i branschen bort.

– Det här är fortfarande nytt i Sverige. Många är rädda att få fukt i fasaden, även om inga av dem vi har intervjuat haft problem med det. Men risken finns om man monterar fel, det finns alltid risker om du monterar fel, oavsett vilket fasadsystem du arbetar med, säger Johanna Andersson.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

gröna väggarIVL

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.