Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Osäkerhet följer med ny energilag

Publicerad: 30 oktober 2015, 07:50

Bild 1/3  Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier, ser både för- och nackdelar med den nya lagen.

Foto: Rosie Alm

I somras trädde lagen om energikartläggning i stora företag, EKL, i kraft. Trots att företagen måste påbörja kartläggningsarbetet snarast för att inte missa hålltiderna i lagens införande är det fortfarande oklart både hur byggföretagens kartläggning ska gå till och hur många företag som berörs.


Ämnen i artikeln:

energieffektiviseringEUEKLenergideklarationer

Senast den 5 december måste alla berörda företag göra en första inrapportering till Energimyndigheten. De ska anmäla att de omfattas av lagen och hur de ska genomföra energikartläggningen.

Energimyndigheten uppskattar att lagen berör cirka 1 500 företag i Sverige, men siffran är osäker.

– Osäkerheten beror på att om du har ett litet svenskt dotterbolag, där moderbolaget är en stor koncern i till exempel Holland, då omfattas även det svenska dotterbolaget av lagen. Därför finns ingen statistik tillgänglig över hur många bolag det kan röra sig om, säger Anders Pousette på Energimyndigheten.

Risk att företagen missar

Även Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier, BI, ser svårigheter med lagens definition av stora bolag.

– Bland våra medlemsföretag har jag hittat 20 företag som omfattas av lagen, och ytterligare fyra som ligger precis under brytpunkten och kommer att omfattas av lagen om de växer. Men det kan vara fler som berörs eftersom de ingår i en större koncern. Det är risk att många missar inrapporteringen, säger hon.

Maria Brogren ser både för- och nackdelar med den nya lagen.

– Jag är kluven till den. Jag vet att flera som arbetar med energifrågor i de större bolagen är positiva till lagen eftersom den för upp frågan om byggproduktionens energianvändning på dagordningen och stärker det energieffektiviseringsarbete som redan görs, säger Maria Brogren.

Samtidigt tycker hon lagen är dåligt anpassad till byggbranschens projektbaserade verksamhet.

– En mätning av hur energianvändningen i ett visst byggföretag ser ut i år säger väldigt lite om vilka investeringar som kan göras för att minska energianvändningen, eftersom verksamheten varierar över tid. Ena året kanske man bygger en bro och nästa år ett villaområde. Hur ska man kunna dra slutsatser av en kartläggning, undrar Maria Brogren.

Vägledning på gång

Maria Brogren tog tillsammans med Magnus Everitt på VVS-företagen för en tid sedan kontakt med Energi-myndigheten för att flagga för svårigheterna som den projektbaserade verksamheten inom bygg- och installationsbranschen ger upphov till. Nu arbetar branschorganisationerna tillsammans med Energimyndigheten för att ta fram en vägledning för hur företag inom bygg- och installationsbranschen ska utföra energikartläggningen.

– Vi ska identifiera områden med stor besparingspotential, ett sådant kan vara byggbodar, och plocka fram nyckeltal som underlättar jämförelse mellan byggprojekt. En viktig aspekt är att företagen ska kunna få fram information om den egna energianvändningen på ett enkelt sätt, till exempel genom fakturor, annars kommer det inte att fungera i praktiken. Vi till också att kartläggningen samordnas med annan redovisning, till exempel den som flera medlemsföretag redan gör enligt Global Reporting Initiative, GRI, säger Maria Brogren.

Anders Pousette hoppas att vägledningen ska bli klar i en första testversion inom ett par månader.

– Det är ganska bråttom. Företagen måste påbörja kartläggningsarbetet nu och vi vill hinna bearbeta vägledningen i en referensgrupp innan vi släpper den på bred front, säger han.

De omfattas av EKL

Företag som uppfyller följande två kriterier omfattas av lagen:

■ Sysselsätter minst 250 personer.
■ Har en årsomsättning som överstiger 50 miljoner euro eller en balansomslutning som överstiger 43 miljoner euro per år.

Även mindre bolag omfattas av lagen om de tillhör en moderkoncern som uppfyller kriterierna.

Det måste företagen göra

■ Första steget är att sätta sig in i om företaget omfattas av lagen. Alla som omfattas av lagen måste anmäla sig till Energimyndigheten senast den 5 december.
■ Steg två är att bestämma hur kartläggningen i företaget ska gå till. Just nu arbetar Energimyndigheten tillsammans med Sveriges Byggindustrier för att ta fram en vägledning för byggföretag. En testversion av vägledningen ska vara klar i början av nästa år.
■ Det tredje steget är att rapportera in uppgifter från kartläggningen. Det ska göras till Energimyndigheten senast under första kvartalet 2017.
■ Sedan ska kartläggningen upprepas vart fjärde år och rapporteras in till Energimyndigheten.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.