Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Paroc lanserar ny energibroschyr

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Energikloka konstruktioner är en ny inspirations- och konstruktionsskrift om hur man på ett smart och snyggt sätt kan bygga energiklokt. Bakom skriften står Paroc, en av Europas ledande producenter av byggisolering, som sedan i början av 2007 har arbetat med projektet Energiklokt hus. Med Energikloka konstruktioner vill Paroc både visa yrkesmänniskor teknik och fakta bakom konstruktionerna och inspirera husbyggare att bygga snygga hus som är energikloka.


- Vi vill med vårt inspirationsmaterial motverka de förutfattade meningar som fortfarande finns om energieffektiva byggnader. Det går utmärkt att bygga energikloka lösningar som också är snygga, säger Anders Olsson, ansvarig Teknisk Support Paroc Byggisolering.

Intresset för energifrågor är stort både på global och på individuell nivå. Tipsen är många om hur gemene man kan sänka sin energiförbrukning. Men inom det område där de allra flesta kan spara mest - i byggkonstruktionen - är kunskapen inte så stor. Paroc har sedan ett år tillbaka arbetat med projektet Energiklokt hus och den nya skriften är en viktig del i arbetet att utbilda och inspirera både konsumenter och dem som arbetar professionellt med husproduktion.

Skriften är full av tips och råd om vilka konstruktioner som är att föredra när man bygger energiklokt. Beskrivande illustrationer visar konstruktionen och bilder visar att husen blir både snygga och funktionella.

Vanliga förutfattade meningar om energieffektiva hus:
1. Det går inte att bygga hus utan värmekälla och värmepump
2. Täta hus kan inte andas och man får fuktproblem
3. Det blir kallt och rått inomhus
4. Husen blir fula med små fönster
5. Det är dyrt att bygga energiklokt

- Med rätt kunskap om byggnation av energikloka hus stämmer inget av dessa påståenden. Grunden i en energiklok byggnation är att huset blir välisolerat, tätt och har rätt ventilation. Det tillsammans med noggrannhet och hög kvalité i projektering av detaljer och i arbetsutförandet är avgörande för det energikloka huset. Vårt arbete är att utbilda, informera och inspirera till att bygga mer energiklokt. Redan 2016 säger EU i en prognos att Passivhus ska vara standard i Europa. Ska vi i Sverige kunna anpassa vår produktion av boende till EU:s krav måste vi lära oss mer om den här tekniken och de som beställer hus måste se möjligheterna. Skriften Energikloka konstruktioner kommer att finnas hos alla våra återförsäljare och spridas till branschen, säger Anders Olsson, ansvarig Teknisk Support Paroc Byggisolering.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.