Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Passivhus aktiverar Byggsverige

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Först kom Lindås, sedan Glumslöv. Och nu exploderar efterfrågan på passivhus.


Om sju år ska energianvändningen i bostäder och lokaler vara lägre än den var 1995. Det står i riksdagens miljömål och inkluderar även all nybyggnad. Målet är extra eftersträvansvärt nu när energipriserna sticker uppåt och klimathotet drar som ett hotande spöke över västvärlden.

Bygga energisnålt framstår kort sagt mer och mer som en jättebra idé. Men hur?
Passivhustekniken har en plats på prispallen. En rapport av Svante Wijk på NCC Teknik visar att den är bland de allra energieffektivaste sätten att bygga. Tekniken har utvecklats sedan 70-talet av arkitekt Hans Eek och Dr Wolfgang Feist i Darmstadt. Den användes första gången i Sverige 2001 när Egnahemsbolaget byggde 20 radhus i Lindås utanför Göteborg. Fördelen är man utnyttjar befintliga tekniker och material. Ett annat plus är ett förbättrat inomhusklimat.

En tredje fördel är att man snabbt räknar hem den ökade byggkostnaden i och med driftkostnaderna sjunker så kraftigt. Hans Eeks beräkningar från visar att varje hus i Lindås kostar omkring 50 000 kronor mer på grund av tjockare isolering, värmeväxlare för ventilations samt bättre fönster och dörrar. Men det finansieras av lägre kostnader för uppvärmningssystemet och energianvändningen. Staffan Bolminger på Älvstranden Utveckling AB räknar med att de får tillbaka extrakostnaderna i byggskedet för Hamnhuset (se separat artikel) redan första året. De byggherrar som hittills hoppat på passivhuståget har valt tekniken för att kunna hålla hyrorna på en hanterlig nivå parat med långsiktigt låga driftkostnader.

Passivteknik har alltså flera fördelar. Ytterligare en är att den förutsätter ett minutiöst kvalitetsarbete. Man kan kalla passivhus byggbranschens ordningsman - det är en metod som avslöjar fusk direkt. Varje litet byggfel blir mycket, mycket stort i en konstruktion som förutsätter högsta kvalitet för att ge det eftersträvansvärda resultatet.

-De boende kan spika upp tavlor på väggarna, det håller konstruktionen för. Men när snickaren gjort ett bra tätskikt och sedan elektrikern kommer med sin morakniv, då går det inte, säger Hans Eek.
Hans har sett motståndet mot passivhustekniken och är kritisk mot branschen:
-Man kan inte fuska när man bygger ett sånt här hus och därför har den här branschen varit väldigt ljum. Det har också funnits ett ointresse för energifrågor och en ganska stor okunskap.

De höga kvalitetskraven ställer två krav på byggprocessen: samverkansentreprenad och en bred och djup utbildning.
-Tekniken kräver ett kunskapslyft hos alla i processen, från byggnadssnickaren till konsulter, arkitekter och byggare, säger Hans Eek. Kunskapen att bygga energieffektivt finns inte brett i företagen i dag.
-I ett byggprojekt blir det alltid så att man löser saker på plats, säger Magnus Brink, affärschef på NCC i Göteborg, som är entreprenör för Hamnhuset, där utbildningsinsatsen är massiv. Utbildning ökar förståelsen varför man inte ska lösa dem på samma gamla vanliga sätt, som ofta är felaktigt ur energisynpunkt.

Samverkan är förutsättningen, hävdar Hans Eek utifrån erfarenheterna av Lindåsprojektet:
-Ett prestigelöst arbete från början till slut, där alla inblandade aktörer delar med sig av sin kunskap och tillsammans strävar framåt måste till.

Alingsåshem har träffat ett femårigt partneringavtal med Skanska. Tillsammans ska de enbart bygga passivhus:
-Kvalitetskraven i passivprojekt är så höga att partnering är ett måste, säger vd Ing-Marie Odegren.
Och för att få ihop kalkylen på Hamnhuset jobbar Älvstranden Utveckling AB och NCC i samverkansentreprenad. Alla inblandade är så här långt mer än nöjda.

Det är ketchupeffekten som gäller för passivtekniken: först kom ingenting och ingenting och ingenting, sedan kom Lindås och Glumslöv, och nu är drygt tio projekt färdigställda eller på gång. Diagrammet här intill visar att stapeln om 20 bostäder 2002 har växt till drygt 700 . Eldsjälen Hans Eek är stolt men inte nöjd (för att citera en känd fackförening):
-Regeringen sätter för låga energikrav. Vi skulle ha kunnat ta ett språng, vi har möjligheten i det tekniska kunnandet. Varför tog man inte passivhusets förbrukning som utgångspunkt för energideklarationer?
FAKTA/PASSIVHUS
Begreppet myntades av Dr Wolfgang Feist, som byggde Tysklands första passivhus och är grundare av Passiv Hausinstitut i Darmstadt.
Definition: en teknik att bygga energisnålt genom att minimera värmeförluster genom klimatskal och ventilation. Det innebär lufttätt klimatskal med extratjock isolering och fönster och dörrar med låga U-värden. Den kräver också mekanisk ventilation med värmeåtervinning. Maximalt tillförd värme 15 kWh/kvm/år. (Källa: rapporten Marknadsöversikt för passivhus och lågenergihus i Sverige 2006)


FAKTA/PASSIVHUS I SVERIGE:
Genomförda projekt:
Lindås, Göteborg: Egnahemsbolaget lät bygga 20 radhus med inflyttning 2001.
Glumslöv, Landskrona: Landskronahem uppförde 35 radhus som stod klara 2004.
Värnamo: Finnvedsbostäder uppförde 40 lägenheter i kv Oxtorget. Inflyttning ifjol.
Frillesås, Kungsbacka: Eksta Bostads AB invigde tolv lägenheter i slutet av november.
Tensta, Stockholm: 16 energieffektiva radhus invigdes vid bomässan TenstaBo i somras. Byggherre är JM.

Pågående projekt:
Göteborg: Älvstranden Utveckling AB bygger Hamnhuset med 116 lägenheter på Hisingen. Inflyttning 2008.
Lidköping: Villa Malmborg, Vårgårdahus bygger första passivhusvillan. Inflyttning i år.
Eksjö: Hans Eek ritar villa till sin syster, ska vara klar i år.
Växjö: Hyresbostäder i Växjö AB planerar för 100 hyresrätter.
Uddevalla: Uddevallahem bygger 40 lägenheter i Misteröd.
Helsingborg: Kärnanfastigheter gör en tillbyggnad av äldreboende med 13 lägenheter. Färdigt 2007.
Malmö: Stadsfastigheter har ett flexibelt projekt förskola med fyra avdelningar som ska kunna byggas om till äldreboende. Färdigt 2008.
Storfors (Värmland): Vargbroskolan rivs delvis och får en ny 4-9-skola.
Alingsås: Alingsåshem bygger om 300 lägenheter i Brogården. Ska stå färdigt 2009. Stadsdelen Stadsskogen projekteras för 70 lägenheter och förskola. Kontor, småindustrier och centrumanläggning är på gång.
(Källa: rapporten Marknadsöversikt för passivhus och lågenergihus i Sverige 2006)FAKTA/PASSIVHUS I EUROPA
Fastän tekniken utvecklades i Sverige är det de tyskspråkiga länderna i Europa som främst tagit till sig passivbyggandet. Omkring 10 000 bostäder har byggts i Tyskland, Österrike och Schweiz sedan det första passivprojektet i Darmstadt 1991. För att bygga energieffektivt har många projekt genomdrivits i offentlig-privat samverkan, det vill säga som en form av PPP- eller OPS-projekt.
I Schweiz finns Minergie, en kvalitetsmärkning för energieffektiv ny-, om- och tillbyggnad som stöds av såväl den schweiziska unionen som av näringslivet. Där ingår Minergie-P, som är standard för passivhus. Den har 80 procent lägre uppvärmningsbehov än den schweiziska normen.
Två svenska småhustillverkare exporterar passivhus. Karlsonhus är etablerat på den tyska marknaden (och har även tagit fram ett koncepthus, Ekomer, för svenska marknaden). Scandinavian Homes Ltd. exporterar passivhus till Irland.
(Källa: rapporterna Energisk arkitektur och Marknadsöversikt för passivhus och lågenergihus i Sverige 2006)

Elisabet Näslund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.