Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Passivhus i Åhus tallskog

Publicerad: 12 december 2008, 09:40

Mitt i Åhus tallskog förbereds tomterna för sju passivhus som ska börja byggas vecka nio nästa år. Fyra olika entreprenörer LB-hus, Cten/Kreativa Hus Arkitekter, Thermoflock Scandinavia AB och Embrahus uppför villorna, vilka ska stå klara till Bodagarna i september 2009.


LB-Hus bygger en traditionell en- och en halvplansvilla, för att visa att man med enkla medel, som att byggtekniskt förbättra U-värdena på grund, väggar och tak, kan förvandla ett vanligt typhus till passivhus. Thermoflock Scandinavia uppför två hus med en tung stomme av cellulosafiber, Thermofloc, med hög densitet, som kan lagra energi under lång tid.

Materialet har de själva utvecklat. De övriga husen byggs med Cten byggsystem, framtaget genom Kreativa Hus och är cellplastblock som effektivt isolerar tillsammans med en stomme av betong. Husen är alla arkitektoniskt olika, ett av dem är exempelvis runt och kan bli visningshus. Priset för husen ligger mellan 3,8Mkr – 4,9Mkr.

Initiativet kommer från Kristianstads kommun och är ett led i deras klimat- och energiengagemang. Med passivhusen vill de visa att det med enkla medel går att bygga energisnålt. Samtidigt får man en uppfattning om var teknikutvecklingen står i dag. Förutom kraven för passivhus, som ska vara täta, väl isolerade med få köldbryggor och värmeåtervinnande, ska varje hus ha solfångare för att ytterligare minska energiförbrukningen.

-Vi gick ut till alla kataloghusföretag tidigt i våras och ville få in förslag på passiva hus som uppfyllde statens energikrav och vi blev förvånade att inte fler hörde av sig. Nu kommer de här entreprenörerna alla från Skåne och det unika är att man bygger villor som passivhus med olika byggtekniker intill varandra. Energiförbrukningen kommer att ligga på 12 kilowattimmar per år och kvadratmeter, vilket är mycket lågt, säger Patrik Lindblom, projektledare BoDagar 2009.

CHRISTINA ADLERS- per@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.