Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Passivhus i fokus på stor konferens

Publicerad: 24 oktober 2019, 10:44

Bild 1/2  Simone Kreutzer, vd på IG Passivhus, var en av talarna i Laholm.

Foto: Elin Bennewitz

Ett 50-tal talare och drygt 200 besökare samlades på torsdagen på Passivhuskonferensen, en kombinerad konferens och mässa arrangerad av IG Passivhus. "Vår konferens ska inspirera och förmedla alternativ som kan göra stor skillnad", säger Simone Kreutzer, vd på IG Passivhus.


Konferensen arrangeras i Glänningehallen intill Glänningeskolan i Laholm i Halland.

- Varför hålla konferensen här och inte i Berlin eller Stockholm, kan man fråga sig. Vi ville självklart ha konferensen i ett riktigt passivhus, säger Simone Kreutzer, vd för arrangören IG Passivhus.

Både Glänningehallen och Glänningeskolan är byggda med passivhusteknik och invigdes tidigare i år. Skolan rymmer 475 elever i årskurs F-6. Under fredagen får konferensdeltagarna en guidad rundtur på skolan som en del av konferensprogrammet.

Glänningeskolan är ett passivhus.

I samband med konferensen arrangeras också en fackmässa med utställare som erbjuder tekniska lösningar och komponenter för hållbart byggande.

- Det finns hållbara lösningar för det mesta i dag, men av olika skäl trampar man ofta vidare i gamla  fotspår. Det har vi inte råd med nu när klimatklockan visar fem i tolv. Vår konferens ska inspirera och förmedla alternativ som kan göra stor skillnad, säger Simone Kreutzer.

Ingrid Westman, vd på Friendly Building, var en av talarna på konferensen.

- Jag ska elda på massorna. Eller, de som är här är kanske redan frälsta, men jag hoppas i alla fall att de ska kunna låna några av mina argument och ta med sig dem när de träffar andra, sa hon till Byggindustrin innan sin presentation med rubriken "Vi behöver en Greta för byggbranschen".

Ingrid Westman efterlyser en Greta Thunberg för byggbranschen.

- Vi behöver någon som ser oss i ögonen och säger "How dare you". Det är en relevant fråga. Passivhustekniken har funnits i nästan 30 år. Solceller är inte heller någon nykomling på marknaden. Tänk om vi hade en Greta Thunberg som ställde oss mot väggen, säger Ingrid Westman.

Mer om konferensen

Passivhuskonferensen är en kombinerad konferens och mässa arrangerad av IG Passivhus som arrangeras 24-25 oktober. Konferensen har en internationell prägel där majoriteten av presentationerna hålls på engelska. Flera av talarna kommer från Tyskland och Österrike där passivhustekniken har ett starkt fäste. Bland de svenska talarna finns allt från forskare till tjänstemän och byggare.

Relaterade artiklar

Här minglar passivhuseliten

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.