Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Passivhus lyfts ut ur EU-direktiv

Publicerad: 22 januari 2009, 13:46

Begreppet ”passivhus” stryks ur texten när EU-direktivet ”Energy performance of buildings” skrivs om. Direktivet ska vara teknikneutralt.


Uppgifter om att passivhus ska bli byggnorm inom EU har nått tidningen Byggindustrin från olika källor. Men en djupdykning i direktiv och rapporter visar att EU:s regelverk inte ser ut att ställa några krav på just passivhus i framtiden.

Däremot skärps kraven allt mer på sänkt energianvändning i byggnader, till exempelvis i direktivet Energy performance of buildings. Direktivet kom 2002 men skrivs nu om och kan troligtvis antas hösten 2009, under Sveriges ordförandeskap.

I förarbeten till det reviderade direktivet fanns det förslag på krav på passivhus, enligt Daniel Wennick, näringspolitisk rådgivare på branschorganisationen Trä- och möbelindustriförbundet. Han bevakar innehållet i direktivet åt organisationens medlemsföretag, till exempel trähustillverkare och byggnadssnickerier.

– Jag pratade nyligen med tjänstemannen på EU-kommissionens direktorat för energi och transporter som skrivit förslaget till nytt direktiv. Begreppet passivhus fanns tidigare med som ett exempel på energisnålt byggande men togs bort eftersom det inte ansågs teknikneutralt, säger Daniel Wennick.

Men i EU-kommissionens dokument Action Plan for Energy Efficiency från 2006 finns begreppet passivhus med. Där står det att ”kommissionen senast under 2008 ska ta fram en strategi för hus med mycket låg energianvändning eller passivhus. År 2015 ska det finnas gott om dessa hus i medlemsländerna.”

Men det går trögt med kommissionens pådrivande arbete, enligt en ny undersökning från Statens Byggeforskningsinstitut och Ålborgs universitet i Danmark. Bara sju av medlemsländerna har ännu tagit fram en officiell definition av ett hus med mycket låg energianvändning.

Bara Österrike har med begreppet passivhus i en nationell definition, den så kallade ”klima:aktiv passivhaus standard”. Men standarden är frivillig.

Enligt den danska utredningen är det viktigt att medlemsländerna nu tar fram en nationell definition och en strategi för att en extremt låg energianvändning ska bli standard, det vill säga blir den nya byggnormen.

När direktivet Energy performance of buildings nu revideras bör kommissionen ta chansen att skärpa kraven på medlemsländerna så att de åstadkommer just detta, står det i rapporten.

När direktivet Energy performance of buildings (2002/91/EC) är antaget är det upp till medlemsländerna att skriva in det i den nationella lagstiftningen.

De konkreta kraven på energianvändning finns sedan i ländernas nationella eller regionala byggnormer. Och ambitionen i dessa byggnormer bör höjas, står det i förslaget till direktiv.

Medlemsländerna ska också ta fram planer för hur antalet hus som inte köper någon energi eller släpper ut någon koldioxid alls kan öka. Den offentliga sektorn bör föregå med gott exempel och bygga sådana hus, enligt förslaget.

Även kraven på medlemsländernas energideklarationer skärps. Den ska finnas med i all annonsering för försäljningen eller uthyrning av fastigheter. Deklarationen ska också ingå i de avtalshandlingar som skrivs vid försäljning eller uthyrning.

Länderna ska även kunna garantera kvaliteten på energideklarationerna och inspektionerna av dem.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.