Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Passivhus på tapeten

Publicerad: 20 oktober 2008, 08:47

Passivhus diskuterades på seminarium.


– Sätt in lufkonditionering! Det rådet gav en byggare av passivhus när de som bodde i huset tyckte att det var för varmt.
Uppenbarligen saknas det helhetssyn på en del håll när Sverige ska bygga mindre energislukande hus.

Historien om luftkonditioneringen berättades av Anders Olsson från Paroc på ett seminarium om Passivhus i Stockholm. Seminariet hölls den 16 oktober och arrangerades av tidskriften Byggvärlden och IVL Kunskap.

Den debatt där Anders Olsson deltog utgick från frågan Hur ska framtidens hus byggas och värmas? Diskussionen handlade till stor del om var man ska lägga krutet.

Anna Joelsson från Mittuniversitetet har i en avhandling studerat samband mellan behov och tillförsel av energi i byggnader. Hon talade utsläpp under husets livscykel.

– Det viktigaste är inte när ett hus orsakar utsläpp, när hus byggs, när det används eller när det rivs, sa Anna Joelsson.

Ulf Frisk från Swedisol sa att skapandet av passivhus har haft en god spinn off-effekt:

– De säkerställer en bättre inomhusmiljö som tar död på myten att hus ska byggas otäta. Hus ska inte ventileras genom väggarna.

Veidekke har ett koncept kallat TellHus. Johnny Kellner från Veidekke var något skeptisk till solfångarnas effektivitet i Sverige med långa molniga vintrar.

– Då tror jag mer på små solfångare, sa Johnny Kellner.
Han underströk flera gånger vikten av att sätta alla satsningar i ett ekonomiskt perspektiv.

– Det är alltid slutkunden som betalar. Om man fördubblar tjockleken på en vägg sparar man inte mer än 3 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Man måste bygga klokt, sa Johnny Kellner.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.