Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Peab Asfalt ställer om sina asfaltverk i Danmark

Publicerad: 13 april 2021, 12:37

Peab Asfalts produktion i Danmark ska bli mer miljövänlig.

Fram till 2025 ska allt fossilt bränsle vid Peab Asfalts asfaltstillverkning i Danmark fasas ut och ersättas med biogas. Omdaningen börjar den 22 april.

Ämnen i artikeln:

DanmarkKlimatneutralitetPeab Asfalthållbart byggandeklimatpåverkan

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Genom att ersätta fossilt bränsle som används vid vid torkning och uppvärmning av stenmaterialet, den mest energikrävande delen av tillverkningsprocessen, med biobränsle, kan klimatpåverkan vid asfalttillverkningen minskas väsentligt, utan att slutproduktens egenskaper påverkas, enligt Peab Asfalt.

– Övergången från fossila bränslen i produktionen är den viktigaste faktorn för att minska klimatpåverkan från produktion av asfalt, säger Claus Terkildsen, ansvarig för Peab Asfalt i Danmark.

Genom att ersätta naturgas med certifierad biogas kan klimatpåverkan minskas med 40 procent, enligt Peab Asfalt. Foto: Peab Asfalt

I Sverige introducerades Peab Asfalts ECO-Asfalt redan 2015 och i Finland lanserades produkten tidigare i år. Nu är det Danmarks tur. Bolaget har sju asfaltverk i landet, som nu alla ska ställas om till att drivas med certifierad biogas i stället för med naturgas. Enligt företaget förväntas detta kunna minska koldioxidutsläppen med 40 procent på de utvalda fabrikerna.

Del i större miljöinitiativ

Redan den 22 april sker bytet på tre fabriker och målet är att alla sju fabrikerna i Danmark ska producera asfalt med certifierad biogas senast 2025.

Övergången från fossila bränslen i produktionen är den viktigaste faktorn för att minska klimatpåverkan från produktion av asfalt.

– Övergången från fossila bränslen i produktionen är den viktigaste faktorn för att minska klimatpåverkan från produktion av asfalt. På Peab Asfalt är det samtidigt en del i ett större miljöinitiativ där vi även arbetar med energieffektivitet, reducerad tillverkningstemperatur, fossilfri transport och utläggning och inte minst återbruk, det sparar både koldioxidutsläpp och naturresurser, säger Claus Terkildsen, ansvarig för Peab Asfalt i Danmark.

Certifierad biogas betyder att energileverantören är skyldig att tillföra den köpta mängden biogas i nätet och därmed ersätta motsvarande del naturgas. Utöver att vara betraktad som klimatneutral, bidrar biogas även till ett cirkulärt flöde, då den framställs av organiska restprodukter, skriver Peab Asfalt i ett pressmeddelande. 

Viktigt steg mot klimatneutralitet

Biogasen i Danmark är lokalt producerad och kan levereras i befintligt nätverk utan ombyggnad eller klimatbelastande transporter. För Peab Asfalt är användningen av certifierade biogas ett sätt driva utvecklingen framåt hos energileverantörerna och påskynda övergången till ett fossilfritt samhälle, säger Claus Terkildsen.

Certifieringen ger även spårbarhet med hänsyn till ursprunget av det råmaterial som används till produktion av biogas och för den samlade miljöpåverkan av hela kedjan.

Initiativet är ett viktigt steg mot Peabs mål, att vara klimatneutrala 2045.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev