Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Peab investerar i miljöasfalt

Publicerad: 8 juni 2016, 13:30

Peab Asfalt satsar på tillverkning av asfalt som framställs av koldioxidneutralt biobränsle. Bolagets nya Eco-asfalt ska stå för 50 procent av Peab Asfalts produktion av asfaltmassa redan vid årsskiftet 2016/2017. Det innebär en minskning av koldioxidutsläppen med 15 000 ton.


Förra året producerade Peab Asfalts största fabrik i Stockholm 300 000 ton asfaltmassa på ett år. Nu ställer företaget om sin produktion till en mer miljövänligare asfaltsproduktion. I juni invigs den konverterade anläggningen.

Omställningen innebär att den fossila eldningsoljan som normalt används i tillverkningsprocessen byts ut till bioolja, en ren restprodukt som blir över vid tillverkning inom livsmedelsindustrin.

– Genom att ta tillvara på restprodukten minskar vi både miljöavfall och miljöpåverkan avsevärt då biooljan klassas som koldioxidneutral av Energimyndigheten. Eco-asfalten håller samma goda kvalitet som vanlig asfalt men är bättre för miljön, säger Håkan Jacobsson, vd på Peab Asfalt i ett pressmeddelande.

Fabriken i Stockholm är den största som konverteras under 2016, men under årets ska ytterligare åtta fabriker klara för produktion av Eco-asfalt. Det motsvarar 50 procent av bolagets produktion av asfaltmassa. Totalt bidrar detta till att minska verksamhetens koldioxidutsläpp med 15 000 ton om året – vilket motsvarar koldioxidutsläpp från 10 000 bilar med en genomsnittlig årlig körsträcka på 1 500 mil.

– Vi har ytterligare produktionsenheter vi vill konvertera i framtiden och vi strävar även efter att ta ett helhetsgrepp kring tillverkning, transport och utläggning av asfaltmassa ur ett miljöperspektiv. På längre sikt vill vi att transporter till och från fabrikerna ska vara miljösmarta och hela maskinparken skulle kunna gå på HVO-bränsle precis som några av våra rotorbilar gör vid betongarbeten, säger Håkan Jacobsson.

Stockholm Stad välkomnar Peab Asfalts initiativ att göra asfaltproduktionen mer mindre miljöbelastande.

– Arbetet som bedrivs för att minska klimatbelastningen från asfaltindustrin visar att det finns potential att reducera klimatpåverkande utsläpp från tillverknings- och byggsektor, säger Jonas Eliasson, trafikdirektör Stockholm Stad.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.