Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Planlösningen viktig när man bygger i bullriga miljöer

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Omkring 20 000 nya bostäder ska byggas i Stockholm till 2010. Samtidigt ska staden växa inåt. Att lyckas med detta och samtidigt få en god inomhusmiljö i bullriga miljöer är en stor utmaning.


- Min ambition är att visa hur vi jobbar med bullerfrågor i olika delar och vad som händer på marknaden, sade Ulla Hamilton, miljö- och fastighetsborgarråd, häromdagen på ett fullsatt lunchmöte i Stadshuset om buller och byggande.
Denna diskussion är oerhört viktig genom att Stockholm växer och vi i allt större utsträckning måste bygga i bullriga miljöer. Alla vill bo centralt, sade hon vidare. Och det tycker jag är bra med tanke på miljön. Det är bra med så lite    transporter som möjligt. Koldioxidhalterna har under fyra minskat rejält. Vilket är glädjande.
Leif Åkerlöf, från Ingemansson Technology AB redogjorde för en ny modell att hantera bullerutsatta bostäder. En ny rapport presenterades Trafikbuller och planering III, en vägledning för byggande i bullriga miljöer. Rapporten är   utarbetad tillsammans med Miljöförvaltningen, Länsstyrelsen i Stockholms län och ett antal arkitektkontor och byggföretag som varit behjälpliga med beräkning av ljudkvalitetspoäng, idéer till utformning av byggnader och lägenhetsplanlösningar. Medverkande är Atrio Arkitekter, Besqab, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor, FFNS, Folkhem, HSB, Jan Fidjeland Arkitektkontor, JM, Johansson Linnman Arkitektkontor, Skanska, SSM Bygg & Fastighets AB, Sundell Arkitekter, Svenska Bostäder, Ulf Gillberg Arkitektkontor, Veidekke och White Arkitekter.
Leif Åkerlöf tog bland annat ett exempel på bostadsområdet Fredsfors i Mariehäll i Bromma vid Bällstavägen som på ett utmärkt sätt klarat det bullriga läget från den livliga vägtrafiken. Området överskrider riktvärdet 55 db(A) till 65 db(A). Husen består till största delen av mindre lägenheter som för att skapa bästa möjliga ljudklimat fått ett genomgående rum med ljudisolerande fönster både på trafiksidan och gårdssidan. Balkongerna har placerats vinkelrätt på fasaden för att minska bullret. Entréerna har lagts mot den tysta sidan ut mot gården.  Arkitekt är Per Johansson, Johansson och Linnman Arkitekter. Byggentreprenör är Skanska och Besqab.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.