Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Prefabpremiär för natursten

Publicerad: 4 oktober 2012, 13:01

För första gången i Sverige har natursten, ingjutna i prefabelement av betong, använts för en husfasad. Resultatet har blivit en fasad som ser ut att vara handmurad.


När Erséus arkitekter fick uppdraget av Akademiska hus att rita nya Studenthuset i Frescati vid Stockholms universitet kom tanken att ha fasader av natursten ingjutna i prefabricerade betongelement. När förfrågan gick till Strängbetong om detta var möjligt blev första reaktionen: ”Så här har vi aldrig gjort tidigare”.

Stefan Abrahamsson, projektledare för Strängbetongs stomentreprenad på Studenthuset, ville annorlunda. Han såg möjligheten. Eftersom han själv jobbat som gjutare vid företagets fabrik i Herrljunga, som är specialiserad på exklusiva fasadelement, visste han att det var möjligt. Med lite envishet fick han övriga i projektet med på att testa idén.

Först gjordes undersökningar bland annat för att kolla hur stenarna, som kommer från Sydeuropa, tål frost. Proverna visade att de klarar det svenska klimatet utan problem.

– Det är första gången i Sverige som en prefabfabrik tillverkat fasadelement med ingjutna naturstenar. Det har varit roligt att tillsammans med arkitekten utveckla produkten, säger Stefan Abrahamsson.

Naturstenarna gjuts in i betongen i en halv kvadratmeter stora pusselliknande element, som tack vare sin form ger osynliga fogar. Resultatet blir en fasad som ser handmurad ut. Elementens baksida är slät medan framsidans stenar varierar i djup, form och färg. Varje element är 20 centimeter högt, 60 centimeter långt och består av ett 20-tal naturstenar. För Studenthuset har 3 500 element monterats under och ovanför fönsterbanden.

Förutom sten och glas består fasaderna också av trä och huset har en sådan utformning att det ska se svävande ut.

Byggnaden blir 6 300 kvadratmeter stor i flera plan. I bottenplanet ska Stockholms studenters studentkår ha sin verksamhet och högre upp i huset kommer det att finnas öppna studieplatser och en informationsplats för studenter och besökare.

En i dubbel bemärkelse tungt vägande detalj inne i byggnaden är de två betongtrapporna som väger 23 ton vardera inklusive de betongskärmar som fungerar om räcken på ömse sidor om trapporna. Alla sättstegen har fått behålla den råa betongytan medan planstegen består av en integrerad gummimatta.

– Att kombinera betong med en gummimatta är mycket ovanligt. Tillsammans med betongskärmarna är trapporna är nog den största trappkonstruktion vi någonsin gjort, säger Stefan Abrahamsson.

Projektet är uppdelat i tre entreprenader där JVAB svarat för mark och grund och Strängbetong för stomme och fasad. Boetten Bygg gör resten. Byggstart var förra året och projektet ska vara klart i september 2013.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.