Hållbarhet
Prefabvägg för passivhus testas
Publicerad: 3 december 2015, 13:25
Ing-Marie Odegren, vd för Alingsåshem. Foto: Alingsåshem
Alingsåshem passivhusrenoverar ytterligare en stadsdel. "Genom att använda prefabväggar med passivhusstandard som sätts utanpå fasaden kan hyresgäster bo kvar under tiden", säger Ing-Marie Odegren, vd för Alingsåshem.
Kommunala Alingsåshem har fått mycket uppmärksamhet för 1970-talsområdet Brogården som genomgick en omfattande renovering med passivhusteknik mellan 2007 och 2014.
Nu är det dags för nästa miljonprogramsområde att omvandlas till passivhus. Det är stadsdelen Noltorp i Alingsås där 700 lägenheter står näst på tur.
– Upphandlingen går ut efter årsskiftet. Vi kommer att byta klimatskal precis som i Brogården och välja en standardiserad, prefabricerad lösning för kvalitetens och ekonomins skull, säger Ing-Marie Odegren, vd för Alingsåshem.
I Brogården renoverades 16 hus med cirka 300 lägenheter. I de sista tre husen användes en prefabvägg med passivhusstandard i tre våningar som Alingsåshem, via ett EU-projekt, varit med och testat efter att bland
annat Skanska, Europrofil och Sundolitt utvecklat
väggen. Denna lösning föll så pass väl ut, och hade fördelen att de boende inte behövde flytta ut under byggtiden, att Alingsåshem nu väljer att gå vidare med byggsättet.
En stor del av den befintliga fasaden kommer att rivas bort och få ett nytt upp till sju centimeter tjockt tätskikt.
Utanpå det monteras en 35 centimeter tjock passivhusvägg som en slags tilläggsisolering.
– Vi har tagit vara på kunskaperna från Brogården, säger Ing-Marie Odegren.
Hälften av de 700 lägenheterna i Noltorp kommer dock att genomgå omfattande inre renoveringar, med bland annat nya planlösningar, och där måste de boende trots allt flytta ut under en period.
Den upphandling som ska göras kommer att innebära att entreprenaden sker i samverkan. Renoveringen av stadsdelen planeras pågå i tio år.
– Partnering är viktigt för oss. När man bygger välisolerat är det väldigt små marginaler som gör att det kan gå fel. Vi vill ha med entreprenörens kompetens från starten och inte byta arbetslag hela tiden, säger Ing-Marie Odegren.
Hon fortsätter:
– I Brogården möjliggjorde partnering att vi inte väntade till sista huset med att utvärdera, vi jobbade med ständiga förbättringar, säger Ing-Marie Odegren.
Vilka är de viktigaste lärdomarna från Brogården?
– Vikten av att hitta standardiserade lösningar.