Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Prisregn över hållbara insatser

Publicerad: 25 oktober 2018, 12:38

Botkyrkabyggens vd Chris Österlund utsågs till vinnare av priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling för att hon, som juryn uttryckte det, “gjort det möjligt för Botkyrkabyggen att vara allmännyttigt i dess rätta bemärkelse”.

Foto: Anders Siljevall

Botkyrkabyggens vd Chris Österlund är en av vinnarna av Sweden Green Building Awards som presenterades på konferensen Building Sustainability.


Ämnen i artikeln:

SGBCBotkyrkabyggenBuilding Sustainability

Bland årets vinnare återfinns Södersjukhuset Byggnad 72, som är en del i Framtidens SöS, den största förändringen av Södersjukhuset i Stockholm sedan invigningen 1944. Den nya vårdbyggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld och uppnådde guldnivå i 14 av 15 indikatorer.

– Vi är väldigt glada över att bli uppmärksammade för vårt ambitiösa miljöarbete som vi bedriver tillsammans med Södersjukhuset och våra leverantörer. Locums övergripande miljömål är att vara klimatneutrala år 2030 och minimera den negativa påverkan på miljö och hälsa, säger Locums vd Anette Henriksson.

Utöver priserna för byggnader så delades även två personpris ut. Tina Lindh vann priset för positiva bidrag till hållbar byggnads- och fastighetsutveckling för sitt engagemang för att ta med människors välbefinnande när man bygger hållbara byggnader och samhällsmiljöer.

– En bra hälsa är en rättighet för alla och inte ett privilegium för vissa. Det räcker inte längre att bygga icke-skadliga byggnader för människor, vi måste bygga hälsofrämjande byggnader, det vill säga höja vår nollnivå, säger Tina Lindh. Att arbeta med människor och deras välmående har ett mycket större syfte och detta gör jag genom fastigheter som är mina verktyg.

Botkyrkabyggens vd Chris Österlund utsågs till vinnare av priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling för att hon, som juryn uttryckte det, “gjort det möjligt för Botkyrkabyggen att vara allmännyttigt i dess rätta bemärkelse”, skriver SGBC i sitt pressmeddelande.

– Jag är mycket glad och hedrad över priset, säger Chris Österlund. Det är en förmån att leda Botkyrkabyggen, skapa en hållbar affär för företaget med tydlig koppling till Agenda 2030 och på så sätt visa vårt bidrag till att rädda världen. I dessa sammanhang är dock ensam inte stark. Arbetet och resultatet hade inte varit möjligt utan ett starkt stöd av vår ägare och styrelse. Det hade inte heller varit möjligt utan alla fantastiska chefer och medarbetare i Botkyrkabyggen – och vi måste arbeta tillsammans med våra hyresgäster och andra som stödjer allt det goda i vårt samhälle.

Samtliga vinnare av årets Sweden Green Building Awards:

■ Priset för positiva bidrag till hållbar byggnads- och fastighetsutveckling: Tina Lindh
■ Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling: Chris Österlund
■ Årets Miljöbyggnad: Södersjukhuset Byggnad 72.
■ Årets BREEAM-byggnad: Lidl 131 Växjö
■ Årets LEED-byggnad: STUDIO

Juryns motiveringar:

Priset för positiva bidrag till hållbar byggnads- och fastighetsutveckling: Tina Lindh

■ Juryns motivering: "Genom sitt engagemang för fysisk och mental hälsa har årets vinnare varit en av drivkrafterna när det gäller välbefinnande i byggnader. Hon var en av personerna bakom den första registrerade WELL-certifieringen i Sverige och har sedan dess fortsatt arbeta för att öka kunskapen om välbefinnande, hållbarhet och jämställdhet.Hennes engagemang har lett till att allt fler aktörer har fått upp ögonen för dessa viktiga frågor och börjat bygga med välbefinnandet i åtanke."

Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling: Chris Österlund

■ Juryns motivering: "I Sweden Green Building Awards betonas de dimensioner som en hållbar stadsutveckling ska innefatta; social, ekologisk och ekonomisk. Det är helt i linje med den plan som Botkyrkabyggen idag har. Återbruk och sunda material, solpaneler och vindkraftverk, trivsamma trapphus och gårdar, öka människors möjligheter att förverkliga sina drömmar och ge tillbaka till samhället.

Några exempel på vad som uppnåtts:

■ Den allmännyttiga planen (affärsplanen) är knuten till FN:s Globala mål
■ En renoveringsstrategi där hyresgäster bor kvar under renoveringen, det som är nödvändigt renoveras, där hyresgäster involveras och där hyresgäster har råd att bo kvar
■ Qvinna i Botkyrka som är Botkyrkabyggens jämställdhets- och arbetsmarknadsprojekt där långtidsarbetslösa kvinnor med invandrarbakgrund kommer ut i arbetslivet och får möjlighet till sin egen försörjning
■ Flera initiativ avseende ökad trygghet som effektiv samordning och förnyelse av utemiljöer, som gör att hyresgästerna upplever en allt större trygghet

Chris Österlund har med sina beslut och sitt ledarskap gjort det möjligt för Botkyrkabyggen att vara allmännyttigt i dess rätta bemärkelse. Ett bostadsbolag som på flera nivåer bidrar till en hållbar utveckling."

Årets Miljöbyggnad: Södersjukhuset Byggnad 72.

■ Juryns motivering: "Med stöd i en tydligt utformad hållbarhetsstrategi, med målsättningen att certifiera alla nya byggprojekt enligt Miljöbyggnad, har årets vinnare certifierat en mycket tekniskt komplex byggnad på Guld-nivå i 14 av 15 indikatorer. Svåra utmaningar i en sjukhusbyggnad, som dagsljus, ventilation och termiskt klimat, har lösts genom goda samarbeten och smarta lösningar. Det är ett väl genomfört och ambitiöst arbete, där miljövinsterna kommer till nytta för personal och patienter under en lång tid framöver. Detta gör byggnad 72 på Framtidens Södersjukhus till en värdig vinnare av Årets Miljöbyggnad år 2018!"
■ Juryns hedersomnämnande går till Aspö Eko-logi. Hedersomnämnandet lyder: "Med en tydlig ambition att skapa byggnader som blickar mot framtiden har projektet arbetat med resurseffektivitet och tydligt ekologiskt tänkande. Projektet har fått stor uppmärksamhet både lokalt och nationellt och har på ett lyckat sätt kombinerat Miljöbyggnad, FEBY12 och Svanen i byggnaderna. Med Aspö Eko-logi har Skövdebostäder visat att allmännyttan har en viktig roll att spela i framtidens hållbara byggande."

Årets BREEAM-byggnad: Lidl 131 Växjö

■ Juryns motivering: "Med ett långsiktigt hållbarhetsfokus och inspirerande driv har årets vinnare skapat en extraordinär BREEAM-byggnad som inte bara stärkt det interna hållbarhetsarbetet, utan även förändrat omvärldens syn på fastighetsägaren som varumärke. Lekfulla hållbarhetslösningar har väckt nyfikenhet hos såväl allmänheten som fastighetsbolag, kommuner och hela vägen upp till regeringsnivå. Fastighetsägaren lägger även stor vikt vid att sprida kunskapen vidare och har tillsammans med BREEAM profilerat sig som en ledande branschaktör inom hållbarhet. Byggnaden är det första detaljhandelsprojektet i Sverige som nått BREEAM Outstanding, och butiksägaren satsar nu på att implementera erfarenheterna i nästa generations butiker."

Årets LEED-byggnad: STUDIO

■ Juryns motivering: "STUDIO-projektet förenar näringsliv med kulturliv och är en mötesplats dygnet runt. Det är ett utmärkt exempel på hållbarhetsarbete genom samarbete mellan fastighetsägaren och entreprenören som främjar LEED-varumärket. Utöver det har projektet en grundligt genomarbetad gestaltning och en trivsam inomhusmiljö som är ett positivt inslag i stadsmiljön.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.