Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Rapporteringen blir bättre”

Publicerad: 27 februari 2019, 05:00

Marianne Hedberg, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

Fyra frågor till Marianne Hedberg, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier, om branschens miljöpåverkan.


Boverkets miljöindikatorer visar att miljöpåverkan från branschen ökar. Går utvecklingen bakåt?
– För att inte jämföra äpplen och päron måste man på något sätt spegla att produktionen också har ökat. Miljöpåverkan måste viktas mot till exempel byggd yta eller investeringar i branschen. Miljöindikatorerna är ett viktigt verktyg för oss i branschen, men det är en brist att de inte är viktade.

Mellan 2014 och 2016 ökade den totala mängden avfall från byggverksamhet med 0,9 miljoner ton. Har branschen börjat slösa mer?
– Det handlar som sagt delvis om en ökad produktion. När det gäller avfallsstatistiken tror jag också att en del av förklaringen är att rapporteringen blir bättre. Om mängden avfall faktiskt ökar per byggd kvadratmeter så är det oroande, men jag är osäker på om det verkligen är så.

LÄS MER: Branschens utsläpp ökar

Energianvändningen i bygg- och fastighetssektorn har ökat perioden 2008-2016. Vilket ansvar har byggbranschen?
– Energianvändningen för uppvärmning i nybyggnation har minskat något och med tuffa nära nollenergikrav kommer den att minska ännu mer. Däremot finns det ett stort behov av att energirenovera befintliga fastigheter där vi har en relativt hög energianvändning, och självklart behöver man även titta på vad man kan göra i byggfasen för att minska energianvändningen.

Bygg- och fastighetssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Hur kan byggbranschen bidra till målet för noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045?
– Här vill jag lyfta fram arbetet med Färdplan för en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor 2045. Det är ett ambitiöst arbete som pågår i branschen. Vi rör oss åt rätt håll.

Relaterade artiklar

Branschens utsläpp ökar

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.