Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Rätt verktyg ger optimal energibesparing

Publicerad: 31 mars 2009, 09:05

På temat Fastighetsutveckling – en ständig resa, hade Arcona idag, en populär frukostträff där byggherrar fick en hel del matnyttig information kring energieffektivisering och dess fördelar.


Så till exempel berättade David Hälleberg från EnergoRetea och Bob Wållberg att mycket pengar kan sparas genom enkla åtgärder.

De nya energihushållningsreglerna i BBR ställer helt nya krav på byggprocessen under både projektering, byggande och förvaltning.
David Hälleberg informerade om de nya byggreglerna från Boverket som gäller enligt kapitel 9 från Boverket, kraven trädde i kraft i februari.
Reglerna för nyproducerade byggnader och tillbyggnader innebär att arkitekter, konstruktörer och entreprenörer som kan påverka byggnadens energianvändning måste se byggnaden som en helhet, som ett energisystem.

Det handlar således om att finna den rätta avvägningen mellan långlivade passiva isolerlösningar och kortlivade energisparordningar som kräver såväl underhåll som energi för drift.

Alla inblandade måste ha en helhetssyn på byggnaden som energisystem och ha kunskaper om

- energianvändning
- elektrisk effekt
- U-värden
- Köldbryggor
- Lufttäthet
- Värme-, kyl- och luftbehandling
- Mätsystem för energi och
- Varmvattenberedning.

- Vi har alltid lean construction i fokus, sade marknadschef lean construction, Per Linder, Arcona. De två viktigaste aspekterna är kostnad och hållbarhet. Vi vill ligga i framkant hela tiden och hjälpa byggherrar att få den mest energieffektiva lösningen.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.