Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regeringen vill införa klimatdeklarationer vid ombyggnad och tillbyggnad

Publicerad: 2 mars 2022, 13:22

Boverket får i uppdrag att utreda och föreslå hur kravet på klimatdeklaration kan införas även vid ombyggnad och tillbyggnad.

Foto: NCC

Kravet på klimatdeklaration för nya byggnader kan komma att införas även vid ombyggnad och tillbyggnad. Boverket ska nu utreda en utvidgning av den nya lagen.


Ämnen i artikeln:

klimatdeklaration

Sedan den 1 januari 2022 finns en ny lag om klimatdeklaration för byggnader. Deklarationen omfattar i dagsläget endast byggskedet. Regeringen vill nu utreda om det går att utvidga systemet med klimatdeklarationer till att omfatta fler delar i livscykeln.

Det finns behov av fler åtgärder för att påskynda omställningen mot en mer hållbar sektor. Att utveckla systemet med klimatdeklarationer är ett steg i rätt riktning.

”Det finns behov av fler åtgärder för att påskynda omställningen mot en mer hållbar sektor. Att utveckla systemet med klimatdeklarationer är ett steg i rätt riktning”, säger bostadsminister Johan Danielsson in en presskommentar. 

Läs mer: Klimatdeklarationer: 6 goda råd till entreprenörer 

Det är Boverket som får i uppdrag att utreda och föreslå hur kravet på klimatdeklaration kan införas även vid ombyggnad och tillbyggnad, samt hur det kan omfatta markarbeten vid ny- eller tillbyggnad. Boverket ska också utreda och föreslå hur gränsvärden för nya byggnaders klimatpåverkan skulle kunna införas tidigare än år 2027.

Ta del av dokumentet

Läs uppdraget till om en utökning av kravet på klimatdeklarationer   

Läs om den nya lagen för klimatdeklarationer  

Läs uppdraget om att utveckla arbetet med omställningen till en cirkulär

ekonomi i byggsektorn 

Bygg- och fastighetssektorn står i dag för cirka en femtedel av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser, och för att uppnå satta nationella klimatmål krävs därför ett fokus på att öka ansträngarna hos alla inblandade aktörer. 

Läs mer: Entreprenörernas vanligaste frågor om klimatdeklarationer: ”Här kör många fast” 

Den 1 januari 2022 trädde en ny lag om klimatdeklarationer i kraft, som i korthet innebär att byggherrar ska beräkna och redovisa den klimatpåverkan som uppstår vid uppförandet av en ny byggnad.

Läs även: Krav på leveranssedlar riskerar att höja kostnaderna 

Boverkets nya uppdrag om att utvidga tillämpningen av klimatdeklarationer ska vara klart den 15 maj 2023.

Tidigare i januari gav regeringen Boverket i uppdrag att föreslå åtgärder för hur cirkulärt byggande kan främjas. I det uppdraget ingår även att kartlägga och analysera hur återanvändning och återvinning av byggmaterial kan förbättras. Uppdraget ska redovisas senast den 20 december 2024.

Läs även: Så mycket kostar det att klimatdeklarera

Björn Anderberg

Reporter

bjorn.anderberg@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

klimatdeklaration

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.