Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Renoverade vattenrör läcker ut farliga gifter

Publicerad: 6 juli 2011, 11:52

Att stamrenovera med relining i husens tappvattensystem är som att öppna för många små Hallandsåsskandaler.


Den varningen utfärdade Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockhoms universitet i en debatt i Almedalen på onsdagen om gifterna i bostäders vattenrör.

Det handlar om renoveringsmetoder som används som billigare alternativ till stambyten och som ofta använder olika plastmassor med oftast okända egenskaper.

När det gäller Bisnenol A, som fälls ut i vatten är dock kunskaperna numera väldokomenterade. Ämnet är fortfarande tillåtet i alla användning utom till nappflaskor till småbarn.

Det ingår i epoxiplaster och finns med bland de tio mest producerade kemikalierna i världen. Nyligen skärpte EU-kommissionen sin syn på ämnet och utvidgade sitt tidigare förbud mot användningen i nappflaskor.

Förre generaldirektören vid Kemikalieinspektionen, Ethel Forsberg, deltog i onsdagens debatt och förklarade att myndigheterna både nationellt och på EU-nivå saknar helhetssyn på hur olika kemiska ämnen fungerar när det gäller människors hälsa och när det gäller miljöeffekter.

– Det görs inga riskbedömningar av ämnen som tar hänsyn till barn, hur de samverkar med andra ämnen, vad de har för effekt i låga doser eller om de är hormonpåverkande, sade hon.

Hon påpekade att de flesta kemikalier fortfarande är helt oreglerade och aldrig har testats ur ett ofarlighetsperspektiv och hon rekommenderar starkt alla företag som använder sig av relining som renoveringsmetod att noga sätta sig in i sina material och att informera kunderna om tänkbara effekter.

Johan Gerklev, miljöchef på Skanska, beskrev hur Skanska, bland annat som en följd av erfarenheterna från miljöskandalen i Hallandsåsen, har skapat ett klassningssystem när det gäller utvärderingen av nya ämnen i byggprocessen.
– Vårt mål är att fasa ut alla miljöäfarliga ämnen. Och när det gäller renovering av fastigheter är det viktigt tt tillämpa försiktighetsprincipen. För oss handlar det då om att byta ut rören mot nya.

Mia Torpe, miljöchef på HSB:
– När PCB förbjöds gjorde vi en noggran inventering av kemikalier som ofta används och hittade ett tiotal tillåtna ämnen med dokumenterad farlighet. Bisfenol A var ett av dom och vi rekommenderar våra bostadsrättsföreningar att inte upphandla renoveringar där ämnet används. Men fortfarande händer det att våra föreningar tar det billigaste alternativet.

Rolf Kling, VVS-företagen, pekade på en av drivkrafterna bakom många fastighetsägares sökande efter nya renoveringsmetoder av sina stammar.
– Vattenskador kosta mycket stora summor. Det handlar om storleksordningen 200 miljoner kronor i veckan.

Stefan Eurén, Handen Partner, pekade på att det finns lterntiv till metorna med tvåkomponentsplaster där Bisfenol A ingår.
– De nya plasterna kan mycket väl vara säkra ur hälsosynpunkt. Men däremot är det idag okänt vilken livslängd de nya materialen har när däl finns på plats i fastigheterna. De oseriösa renoveringsföretagen tjänar enorma pengar på att använda material de inte förstår sig på. De levererar dåliga systemlösningar.

Jan Lindholm, riksdagsman för MP, är kritisk mot Boverket när det gäller kemikalieanvändningen i byggmaterial.
– Jag ser hellre en stark roll för Statens provningsanstalt, SP, och att företagen får betala för att få sina kemikalier bedömda ur ofarlighetssynpunkt.

Danielle Freilich, BI, Sveriges Byggindustriers miljöexpert instämmer delvis. Hon ser gärna Boverket som ansvarig instans men anser att de sviker sin roll för närvarande.

Ola Månsson, vd för BI, har själv som privatperson varit ordförande i två bostadsrättsföreningar och är medveten om hur diskussionerna ofta går när det gäller stamrenoveringar och ekonomi.
– Jag rekommenderar att man tillämpar försiktighetsprincipen men förstår svårigheterna.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.