Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Retur på pall minskar svarthandeln

Publicerad: 29 februari 2012, 08:13

Miljön, etiken och ekonomin vinner smart hantering av lastpallar inom byggbranschen.


Bygget köper för 83 kronor och säljer för 50 kronor. Det låter som en given förlustaffär. Men det är tvärtom. Att låta byggpallar gå i retur är bra för miljön, ekonomiskt givande och minskar svarthandeln.

Inom byggindustrin finns minst två miljoner eur-pallar i omlopp. Vad som händer med dem efter en materialleverans är oklart. Det finns olika scenarier: De returneras, stjäls, säljs till en lokal pallhandlare, säljs på svarta marknaden eller slängs i en container.

För några år sedan visade en undersökning att byggarbetsplatserna har problem med att ta hand om pallarna. Därför startades retursystemet Byggpall av Sveriges Byggindustrier – BI, Byggmaterialindustrierna och Bygg- och Järnhandlarna.

En annan anledning till att systemet infördes var strävan att komma till rätta med svarthanteringen och att kunna göra miljövinster, eftersom färre pallar slängs.

Systemet fungerar på så sätt att byggentreprenörerna ställer som krav att alla godsleveranser till byggarbetsplatsen ska ske på märkta så kallade Byggpallar. Varje pall har sitt artikelnummer i artikeldatabasen Finfo och blir därför svårare att avyttra på den svarta marknaden.

Retursystemet sköts av företaget Norrlandspall vars uppdrag är att leverera och köpa tillbaka pallarna oavsett skick, reparera dem och sedan återföra dem i systemet. Dock tillverkar Norrlandspall inga pallar. Företaget Returlogistik, som är ansvarig för systemet, har nyligen förlängt avtalet med Norrlandspall med fem år.

– I dag är ett sextiotal leverantörer och materialtillverkare med. Målet i år är att få med ytterligare ett tjugotal företag, säger Kent Eriksson, ordförande i styrgruppen för retursystemet där han representerar Sveriges Byggindustrier. Han tillägger:

– Just nu bearbetas maskinuthyrningsföretag, färghandlare och leverantörer av sten och betongprodukter.

Varje pall kostar 83 kronor i inköp och säljs tillbaka till Norrlandspall för 50 kronor oavsett skick. Det spelar ingen roll om den är hel eller skadad, återköpspriset är detsamma. Norrlandspall hämtar, tar pallarna till sina depåer där de repareras och säljs sedan vidare. Norrlandspall hanterar omkring en miljon pallar per år, återflödet är 62 procent – vilket är en klar förbättring jämfört med läget för ett par år sedan då återflödet var drygt 40 procent.

Nordströms & Co Trävaru AB är med i retursystemet och ser stora fördelar.
– Hanteringen av pallarna blir både enklare och billigare och svinnet minskar, förklarar företagets inköpschef Kjell Karlsson.
Någon branschstandard för hur en lastpall ska se ut har inte funnits tidigare. Alla tillverkare levererade efter sitt huvud och sina priser och fast återköpspris existerade inte.

– Nu har vi fastställt vilken kvalitet som gäller, hur pallen ska köpas och lämnas tillbaka samt ett garanterat återköpspris. Vi har även fått med Byggpall i Ama hus 08 under egen rubrik och kod. Detta innebär att de bygg- och järnvaruhandlare samt byggföretag som är med i systemet skriver in i sina avtal att gods ska levereras på Byggpall, säger Kent Eriksson.50 KRONOR OAVSETT KVALITET
Norrlandspall, med sex depåer, levererar Byggpall till materialproducenten för 83 kronor per pall.

Materialproducenten/återförsäljaren debiterar sin kund 83 kronor per pall.

Norrlandspall hämtar och köper tillbaka pallen från slutanvändaren för 50 kronor oavsett kvalitet.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.