Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Riksbyggen har certifierat över 200 hus

Publicerad: 10 februari 2020, 05:09

Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, ni har just certifierat ert tvåhundrade hus med certifieringen Miljöbyggnad.


Hur känns det?
– Jätteroligt, det är ett tydligt kvitto på att vi tar stora steg mot mer hållbara boendemiljöer. Projekt nummer 200 är Brf Murgrönan i Kungälv. Vi gör mycket för ökad hållbarhet i projektet där certifieringen av byggnaden är en viktig del. Bland annat planterar vi växtlighet för att gynna pollinering och fröspridning, synlig dagvattenfördröjning på gården samt anlägger odlingslådor.

Varför väljer ni just Miljöbyggnad?
– Det är ett svenskt system utvecklat efter svenska förhållanden med avseende på lagar och krav. En viktig del av Miljöbyggnad är den kontroll och besiktning som sker både innan byggnation och två år efter att husen är klara, en funktion som inte alla miljömärkningar har. Att certifiera ger ett systematiskt arbetssätt och bidrar till bättre byggnader ur miljösynpunkt.

Vad har varit utmaningarna med att certifiera så mycket?
– I början behövde vi bygga upp kompetens kring hur systemet fungerade, men nu är det ett så pass etablerat system och kunskapen kring det är hög inom Riksbyggen
Sedan 2012 har vi haft krav att certifiera alla byggnader som är 3 våningar eller högre.

Har ni stött på problemet att olika krav från till exempel Boverket kan motverka varandra när man försöker kombinera hållbarhet med en god boendemiljö?
– Ja, olika krav kan motverka varandra. För stora fönster innebär inte bara att onödigt mycket värme smiter ut utan även att värmetillskottet sommartid kan bli för högt. En annan utmaning kan vara dagsljus, framförallt i tät bebyggelse och vid vissa typer av byggnader, till exempel loftgångshus, där det blir en extra utmaning att balansera mot solvärmelasten och energianvändningen. Det kan även finnas utmaningar med att stora fönster ger för mycket insyn, vilket kan leda till att de som använder byggnaderna drar för gardiner för ljusinsläppet som har projekteras.

Hur gör ni för att hantera dessa konflikter?
– Problemen uppstår ju oavsett om man miljöcertifierar byggnaden eller inte. Men vitsen med miljöcertifieringen är att just ta hänsyn till helheten så att inte enbart en hållbarhetsaspekt optimeras på bekostnad av något annat. En förutsättning för att kunna optimera mellan de olika faktorer som kan motverka varandra, är att i ett tidigt skede optimera detta på ritningsstadiet. I våra projekt ser vi till att få in en miljöbyggnadssamordnare i ett tidigt skede, för att få med alla dessa viktiga aspekter tidigt och kunna balansera på ett bra sätt.

Relaterade artiklar

Få full koll på alla miljöcertifieringar

Martina Strand Nyhlin, frilansjounalist

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.