Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Riksbyggen hyllar betong

Publicerad: 10 mars 2017, 13:57

Riksbyggens Brf Viva, med 132 bostäder i Guldheden, i Göteborg. Foto: Riksbyggen

Betongstommar kan ha en klimatpåverkan i samma nivå som en stomme av trä, förutsatt att aktiva val görs vid upphandlingen, anser Riksbyggen.

Ämnen i artikeln:

RiksbyggenRISEEva-Lotta Kurkinenhållbart byggande


Riksbyggen hänvisar till en livscykelanalys som gjorts av experter vid forskningsinstitutet RISE. Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg blir i och med resultaten möjlig att bygga för Riksbyggen i och med de krav de hade på klimatsmarta stommar i upphandlingen.

Livscykelanalysen, som gjorts inom ramarna för Positive Footprint Housing, presenteras i rapporten ”Miljövärdering av olika stomalternativ”. Riksbyggen har använt resultaten från livscykelanalyserna och utifrån det ställt krav på hur betongen ska produceras.

– Vi fick ett positivt gensvar från branschen på vår kravspecifikation vilket resulterade i ett nytt betongrecept. Det nya betongreceptet kan komma att förändra synen på byggandet med betong samt är ett mycket bra exempel på hur vi som byggherrar kan ta vårt ansvar för att utveckla ett mer hållbart byggande genom att ställa krav, säger Anders Johansson, projektchef för Brf Viva.

Rapporten är en del av förprojekteringen inför byggandet av Brf Viva. Man upptäckte att skillnaderna i klimatpåverkan är små mellan trä och betong.

– Vi behöver ha kunskap kring hur vi kan ställa krav på bästa sätt för att uppnå maximal miljönytta oavsett vilket material vi väljer. Att få fram ett bra underlag kring detta ger en stor potential att nå minskad miljöpåverkan, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

RISE livscykelanalytiker har i rapporten analyserat klimatpåverkan från trästomme och betongstomme i ett 100-års perspektiv.

– Genom att ställa krav tidigt i byggprocessen går det att minska miljöbelastningen, säger Eva-Lotta Kurkinen, expert på byggnadsfysik vid RISE, i pressmeddelandet från Riksbyggen.

Vid upphandlingen ställdes krav på en maximal gräns för bindemedel i betongen samt att en stor del av bindemedlet består av flygaska. Det ställdes också krav på redovisning av miljöpåverkan från armering, där bland annat andel återvunnet stål ska redovisas.

– Askan är ett så bra bindemedel att det till stor del ersätter cementklinker som står för huvuddelen av betongens klimatpåverkan, säger Eva-Lotta Kurkinen.

Eva-Lotta Kurkinen betonar att det är viktigt att välja stomme från fall till fall.

– Husens placering och transportbehovet är ett par saker som påverkar. Det går inte att göra några generella rekommendationer utan varje bygge måste specialgranskas, säger hon.

Positive Footprint Housing

Positive Footprint Housing är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Riksbyggens Brf Viva, med 132 bostäder i Guldheden, intill Chalmersområdet i Göteborg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev