Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Riksbyggen miljömärker all nyproduktion

Publicerad: 14 februari 2011, 13:16

Den kooperativa bostadsutvecklaren Riksbyggen ska certifiera alla nya hus enligt systemet Miljöbyggnad, som tidigare hette Miljöklassad byggnad.


– Det är ett bra system anpassat för den svenska marknaden. Det är relativt enkelt att använda för projektledarna eftersom det inte är så många faktorer att bedöma. Och det är prisvärt, säger Charlotta Szczepanowski, miljö- och kvalitetschef på Riksbyggen.

Ett annat skäl till att företaget valde just Miljöbyggnad är att systemet är utvecklat inom Boverkets utvecklingsprogram Bygga-bo-dialogen. Det står därför på vetenskaplig grund och bygger på livscykelanalyser av byggmaterialens miljöpåverkan.

– Det känns väldigt trovärdigt att det är Sveriges främsta forskare inom området som har varit med och tagit fram det, säger Charlotta Szczepanowski.

Startpunkten för arbetet är formuleringar i företagets strategiska plan och vision.

– Vi har sagt att vi ska bli ledande inom hållbara boendemiljöer. Det här är ett bra verktyg för oss, både för att styra vår nyproduktion och att kommunicera vårt miljöarbete utanför organisationen, säger Charlotta Szczepanowski.

De tre första flerbostadshusen som ska certifieras byggs just nu i kommunen Sundbyberg, strax norr om Stockholm. Ett hus tillhör bostadsrättsföreningen Bryggan och två hus föreningen Sjöbodarna. Riksbyggen gör ett försök att certifiera byggnaderna, trots att projekten redan var i byggfasen när beslutet om certifiering togs.

– Vi siktar inledningsvis på certifieringsnivån silver, det tror vi att vi klarar, säger Charlotta Szczepanowski.

Anledningen är att det kan bli svårt att exempelvis klara certifieringsnivån guld för buller när företaget bygger i stadsmiljö.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.