Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Riksbyggen självförsörjande på vindel

Publicerad: 1 oktober 2013, 08:31

Bostadsbyggande riksbyggen har investerat i vindkraftsproduktion och täcker nu sitt eget el-behov helt med förnybar el.


För tio år sedan satte Riksbyggen samman en lista med 40 konkreta åtgärder för en mer hållbar samhällsutveckling. Nu bockar företaget av den sista punkten på den listan – att täcka sitt eget el-behov på vindkraftsel.  

– Tack vare vårt samarbete med Bixia och delägarskap i vindkraftsverk kan vi nu erbjuda samtliga föreningar inom Riksbyggen ett mycket konkurrenskraftigt elavtal med 100 procent vindkraftsel, säger Kjell Berndtsson, energichef på Riksbyggen i ett pressmeddelande.

Genom delägarskapet i vindparken Fredrikstad, som sköts av Bixias systerbolag Bixia Prowin, är tanken att Riksbyggen nu ska producera lika mycket el som företaget konsumerar.

– Vi vill aktivt bidra till ett mer hållbart samhälle och investeringen ligger helt i ägarnas intressen. Vårt ägande i vindkraftverk är uppbyggt genom andelar i en vindkraftspark och Bixia Prowin sköter allt som berör driften, det är en smidig modell som tilltalar oss och faktiskt var avgörande för affären, säger Kjell Berndtsson.

Riksbyggen har också arbetat fram ett ramavtal som ger samtliga föreningar inom Riksbyggen möjlighet att handla sin el från 100 procent vindkraft. Målet med ramavtalet är att föreningarna skall få ett stabilt elpris över tid till konkurrenskraftiga villkor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.