Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Riksdagsbeslut kan ta vindprojekt ur malpåse

Publicerad: 27 oktober 2015, 10:46

Stiltjen i vindkraftutbyggnaden kan brytas efter regeringens beslut att höja ambitionen att satsa på förnyelsebar utbyggnad. Foto: Svensk Vindenergi

Riksdagens beslut förra veckan om att höja ambitionen för förnyelsebar energi förväntas ge utbyggnaden av förnyelsebar el i Sverige en knuff framåt. Nu hoppas många som arbetar med att bygga ut vindkraften på nya tider.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggandeVindkraftförnybar

Ett projekt som berörs av riksdagens beslut är jättevindkraftparksprojektet i Markbygden i Norrbotten. Det är tänkt att bli en av världens största vindkraftparker med över 1 100 vindkraftverk. Men sedan över ett år står arbetet stilla där.

– Vi välkomnar alla beslut som skapar en fortsatt stabilitet i certifikatsystemet och vi hoppas att det nu ska behövas mer vindkraft som leder till nya investeringar i branschen, säger Eva Sjögren, ansvarig för projektet Markbygden hos vindkrafttillverkaren Enercon, som byggt 600 vindkraftverk i Sverige.

2013 stod de 36 första vindkraftverken i Markbygden klara. Nästa steg skulle bli att bygga ytterligare 77 stycken och totalt ska över 1 100 vindkraftverk byggas i området. Sedan våren 2014 står byggandet dock stilla på grund av lågt elpris och obalans i elcertifikatsystemen.

Många i Markbygden har undrat om projektet lagts ner.

– Den svenska marknaden har varit lite utmanande, men vi hoppas nu på ljusare tider, säger Eva Sjögren.

Och över huvud taget har det varit stiltje i vindkraftbranschen det senaste året. I somras stoppade exempelvis norska Statkraft sina planerade vindkraftinvesteringar i Sverige och Norge på grund av dålig lönsamhet.

Gentemot hur det brukar vara så här års är det väldigt få investeringsbeslut om nya vindkraftverk just nu. Andra kvartalet i år var det inte ett enda nytt investeringsbeslut, säger Mattias Wondolek, analytiker på branschorganisationen Svensk vindenergi.

Men i onsdags kom alltså ett riksdagsbeslut som kan ändra förutsättningarna för vindkraftparken, då man röstade igenom ett förslag som syftar till att korrigera kvoterna för tidigare felprognoser samt höja ambitionsnivån för förnyelsebar energi, via elcertifikaten.

– Elcertifikatsystemet är det främsta verktyget vi har för att stödja just utbyggnaden av ny förnybar el. Därför gläder det mig att riksdagen, över blockgränserna, röstat igenom regeringens förslag, säger Ibrahim Baylan, Energiminister.

Regeringens ambition med beslutet är att produktionen av ny förnybar el ska öka med 30 TWh mellan åren 2002 och 2020.

– Jämfört med det tidigare målet är det en höjning på 5 Terrawattimmar. 5 Terrawattimmar motsvarar Lunds elförsörjning i 50 år, säger Ibrahim Baylan.

Elcertifikaten delas ut till företag som levererar förnybar el och säljer dem vidare till företag med så kallad kvotplikt, främst elleverantörer. När denna kvot nu justeras upp väntas de kvotpliktiga företagen köpa fler elcertifikat. För att den aviserade ambitionshöjningen ska gå igenom måste dock ett avtal om gemensam marknad för elcertifikat mellan Sveriges regering och Norges regering gå igen. Beslutet väntas ha extra stor effekt på just vindkraften.

Ytterligare en faktor som sannolikt kommer att påverka vindkraften är besluten om att stänga fyra av Sveriges kärnkraftverk, som kom för två veckor sedan.

– Vi hoppas att arbetet i Markbygden ska ta fart nästa år igen. Vi har gjort mycket förberedande arbeten och vill inte ha någon längre paus, säger Eva Sjögren på Enercon.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev