Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Riskulla kraftvärmeverk ett miljöprojekt för Veidekke

Publicerad: 19 maj 2008, 09:12

Veidekke Entreprenad, region Väst, utför betongarbeten åt Mölndals Energi på Riskulla kraftvärmeverk. Arbetena omfattar även el- och vs-arbeten. Arkitekt är Liljewall Arkitekter. Veidekkes del ska vara klara i februari 2009.


Ambitionen från Mölndals Energi är att sänka de globala utsläppen av växthusgaser. Det vill säga att skapa lokalt producerande el som ger nästan noll i koldioxidutsläpp.

- Veidekke vill visa att man tar klimathotet på allvar och vill vara med och bygga en bättre framtid, säger Åsa Edman på Veidekke Entreprenad.
- Arbetsplatsytan är ganska trång vilket försvårar logistiken till och från arbetsplatsen, säger platschef Magnus Bengtsson, Veidekke Entreprenad. Det är väldigt viktigt att klara logistiken just in time.

Vilka har svårigheterna varit hittills?

- Allting har gått skapligt hittills. Det var lite problem i början med grundläggningen då ritningarna inte var klara i tid, vilket nu är löst. Vi har jobbat en del övertid, är nu i kapp och allt rullar på enligt plan, säger Magnus Bengtsson.

När ska ni vara klara?

- Största delen ska vara klar den 25 juli. En del mindre jobb kommer att pågå till slutbesiktning i februari 2009.

Hur gör ni för att hinna med tidplanen?

- Vi beställer det mesta av armeringen i lagerlängder och klipper och bckar armeringen själva. Vi har en armeringsstation på plats för att hinna med. Byggnaden ska sammanlagt bli 34 meter hög. Just nu håller man på med bottenplattan samt med väggar på plan ett och har påbörjat valvning för plan två.

Mölndal Energi investerar nästan en miljard kronor i ett nytt biobränsleeldat kraftvärmeverk i Riskulla, Mölndal. Det kommer att bli ett rakt igenom miljövänligt kraftverk, som nästan ger noll i koldioxidutsläpp. Kraftverket ska förse 25 000 normalstora villor med miljömässigt producerad fjärrvärme och alla privatkunder med el i Mölndal. När nya Riskulla står klart kommer det att eldas med biobränsle.
Biobränslet som ska eldas i den nya värmepannan ska till största delen komma från regionen, vilket innebär att transporterna av bränslet blir korta. Vilket enligt Mölndal Energi är ännu en miljöfrämjande faktor.
Bygget av kraftvärmeverket ger också fler arbetstillfällen. Ca 200 personer kommer att arbeta på arbetsplatsen när det är som intensivast.

FAKTA
KRAFTVÄRMEVERK, RISKULLA, MÖLNDAL
Entreprenör: Veidekke Entreprenad, region Väst, betong- el- och vs-arbeten.
Byggherre: Mölndals Energi.
Samarbetspartner: FB Engineering.
Entreprenadform: Delad entreprenad.
Färdigt: Slutbesiktning februari 2009.
Hela anläggningen klar: 2010.
Kontraktsumma: 50 Mkr

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.