Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Rivning av kärnkraftverk tysk framtidsbransch

Publicerad: 6 november 2010, 10:10

Att riva ett kärnkraftverk kostar mer än att bygga ett och i Tyskland har demontering av gamla kärnkraftanläggningar blivit en guldgruva och ses som en framtidsbransch i Tyskland.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggande

Det sågas, kapas, borras och skärs i det gamla ryskbyggda kärnkraftverket i Greifswald i Tyskland. Varje dag demonteras och förpackas 25 ton metallskrot här. Sammanlagt är det 600 000 ton radioaktivt material som ska dekontamineras. 30 miljarder kronor kostar rivningsjobbet - mer än det kostar att bygga ett nytt kärnkraftverk.

– Det här är det största rivningsjobbet i sitt slag i världen. Sammanlagt demonterar vi fem tryckvattenreaktorer, säger Marlies Philipp, medieansvarig på arbetsplatsen.

Det före detta kärnkraftverket liknar ett högsäkerhetsfängelse med övervakningskameror i varje hörn och där varenda liten skruv måste registreras. 1 000 personer arbetar här. I hermetiskt avskiljda verkstäder sågar jättelika bandsågar radioaktiva stålkonstruktioner i smådelar så att de ska passa ner i oljefat som sen pressas till "pellets" stora som bildäck. Dessa staplas i sin tur i de speciella Castor-behållare som allt radioaktivt avfall i Tyskland transporteras i.

Men det är bara en liten del av allt skrot som går till slutförvar. Oftast går det att med hjälp av syrabad och superhögtryckstvättar att fräta bort det radioaktiva ytskiktet. Det dekontaminerade stålet säljs efter kontroll som vanligt skrot.

– Vi har avtal med flera skrothandlare och det är en bra inkomstkälla för oss, säger Marlies Philipp.

Företaget bakom rivningen heter Energiewerke Nord och har sina rötter i DDRs gamla kärnkraftskombinat "Bruno Leuschner". Med andra ord är det de tidigare anställda på kärnkraftverket som idag är sysselsatta med att riva sin gamla arbetsplats.

– Vi avskaffar oss själva, skämtar Marlies Philipp.

Trots det ser framtiden strålande ut. I tyska medier beskrivs Energiewerke Nord som föregångare vad gäller demontering av uttjänta kärnkraftverk och förutom flera jobb runtom i Tyskland har de även gjort sig ett namn genom att ha kapat upp och kapslat in de halvt genomrostade atomubåtarna i Murmansk. Sen så deltar de i rivningen av ryskbyggda kärnkraftverk i mer än ett halvdussin länder inom det före detta östblocket.

– Men vi är naturligtvis inte ensamma på marknaden och det kämpas friskt om uppdragen, säger Marlies Philipp.

En viktig konkurrent är svenska Studsvik som till exempel vann upphandlingen om att "tvätta bort" radioaktivitet från ånggeneratorer från det nedlagda kärnkraftverket i Staade. Som tröstpris snodde Energiewerke Nord åt sig demonteringen av en kärnreaktor i bayerska Obrigheim.

Även om Tyskland beslutat att förlänga driften av de 17 reaktorer som idag är i drift så lär det inte saknas jobb.

– Det påverkar inte oss, det finns nog att göra ändå, säger Marlies Philipp.

FAKTA

I hela världen finns det idag 125 uttjänta reaktorer. 20 av dem befinner sig i det före detta östblocket och är av samma typ som i Greifswald.

EU betalar för rivningen av gamla kärnkraftverk i östeuropa. G8-länderna har finansierat hanteringen av Rysslands gamla atomubåtar.

I Greifswald går 1/3 av arbetstiden åt för att minutiöst dokumentera varje liten del som demonteras.

Av 600 000 ton radioaktivt material går efter rening 10 000 ton till slutförvar. Resten säljs som skrot.

Greifswald ligger 30 mil från Skåne. Av sammanlagt åtta reaktorer var fyra i drift när anläggningen lades ner 1990.

Det finns två tillvägagångssätt i samband med rivning: Antingen kapslar man in och låter allt stå cirka 30 år tills radioaktiviteten klingat av. Eller så går man in och river på en gång. Nackdelen med att vänta på att radioaktiviteten ska klinga av är att om 30 år så fungerar inte traverser, elsystem och ventilation och då blir det ännu dyrare att ta hand om allt.

Källor: IAEA, Energiewerke Nord, Wikipedia

Marcus Hansson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev