Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Rot-avdraget kan förbättra miljön i Östersjön

Publicerad: 16 januari 2009, 10:06

Husägare i kustregionerna bör få göra rot-avdrag om de skaffar ett bättre avloppssystem. Dåliga avlopp släpper ut stora mängder skadligt fosfor som bidrar till algblomning och övergödning, enligt branschorganisationen Maskinentreprenörerna.


Det finns närmare en miljon enskilda avlopp i Sverige, avlopp som inte är anslutna till ett reningsverk. Fler än hälften är trasiga eller fungerar dåligt, enligt branschorganisationen Maskinentreprenörerna.

Cirka 300 000 av dessa avlopp finns i Sveriges kustområden och bidrar till skadliga utsläpp av fosfor, som orsakar algblomning och andra övergödningsproblem.

– Maskinentreprenörerna anser att det är rimligt att ROT-avdraget nu utformas på ett sätt som gör att sommarstugeägare och bofasta som är skyldiga att installera godkända enskilda avlopp får rätt till ROT-avdrag. Det är inte bara bra för samhällsekonomin på kort sikt, utan också en nödvändig miljöåtgärd, säger Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna i ett pressmeddelande.

Människor vill ta ett miljöansvar men drar sig för kostnaden för installationen av ett nytt enskilt avlopp som kostar omkring 100 000 kronor, tror han. Och det är viktigt att ombyggnaderna sker av yrkeskunniga entreprenörer. Annars blir miljövinsterna inte lika stora, hävdar Hampe Mobärg.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.