måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Så kan biokol minska Skanskas klimatavtryck: ”En produkt med fantastiska egenskaper”

Publicerad: 18 oktober 2022, 08:30

Skanska Sveriges vd Gunnar Hagman inviger biokolpannan i Skellefteå. Foto: Skanska

Skanska har invigt sin första biokolpanna som omvandlar stubbar och träspill till en kolsänka. Målet är att skala upp biokolproduktionen till tio pannor till 2024.

Ämnen i artikeln:

SvepetSkanskaBuilding Sustainabilityhållbart byggandekoldioxidutsläpp

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Skanskas första biokolpanna har nu tagits i bruk intill Rönnbäckens bergtäkt utanför Skellefteå. Stubbar och spill från bygget av industritomter på Skellefteå Site East har sparats som material till pannan. Nu ligger de där och förkolnas i en sluten, syrefri process som gör att koldioxid binds i materialet och bildar en så kallad kolsänka. 

– Den stora fördelen är att vi kan ta organiska restprodukter och förädla dem till en ny produkt med fantastiska egenskaper. Biokol bidrar till att behålla näring och fukt kvar i jorden, det kan rena vatten och även användas för att rena förorenad mark, säger Emma Viklund, marknadschef och affärsutvecklare på Skanska Industrial Solutions, i ett pressmeddelande.

Läs mer om biokol i byggbranschen: Nya hållbarhetstrenden som branschen sneglar på: ”Det finns en stor potential”

Målet på sikt är att skala upp antalet kolsänkor som Skanska kan skapa i sina projekt.

– Det finns en regeringsrapport som slår fast att vi i Sverige har potential att tillverka 500 000 ton biokol per år, vilket skulle göra stor skillnad ur ett globalt perspektiv. En panna ger runt 1 000 ton per år. Vi på Skanska kan med andra ord inte tillverka allt, men vi kan bidra och det här är ett första steg, säger Emma Viklund.

Så blir träspill till biokol

■ En biokolpanna fungerar ungefär som en modern kolmila.

■ Pannan består av två stora containrar som är sammanbundna med en kanal. Den ena är en pyrolyskammare och den andra en tork där överskottsvärmen återvinns.

■ Stubbar och överblivet träspill läggs i stora korgar.

■ Processen startas med biodiesel, men sen går förbränningen på sin egen värme.

■ Korgarna plockas ut och pyrolysprocessen avbryts med ett vattenbad.

■ Biokolet är klart!

En bonus är att biokolpannan inte bara genererar biokol, utan även bioolja som skulle kunna kan användas i asfalttillverkning, och överskottsvärme som exempelvis kan användas i betongtillverkning.

– Vi behöver fortfarande ta prover på biokolet och biooljan, och vi väntar på en certifiering av kolet som visar att det uppfyller alla krav, men potentialen är enorm, säger Emma Viklund.

LISTA: Sveriges mest hållbara bygg- och fastighetsbolag

Målet att ha tio biokolpannor i drift 2024.

– För att reducera vårt eget klimatavtryck med 30 procent skulle vi behöva 100 pannor på Skanska. Där är vi inte än, men vi har påbörjat ett positivt kretslopp som tar oss närmare klimatmålen, säger Emma Viklund.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev