Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Så skärps nya Svanen: Högre krav på återbruk och kemiskt innehåll

Publicerad: 21 juni 2022, 05:59

Sofia Korpar Malmström och Stefan Björling på Svanen. Foto: Svanen

Svanenmärkningen för byggnader kommer att göras om, kanske redan vid årsskiftet. ”Vi skärper de befintliga kraven och ställer också krav på nya områden”, säger Sofia Korpar Malmström på Svanen.

Ämnen i artikeln:

Svanenhållbart byggande


Det har gått att Svanenmärka byggnader sedan 2006 men det är först de senaste tre åren som intresset för att ansluta sig har exploderat. Detta beskriver Stefan Björling, affärsområdeschef Hus och Renovering på miljömärkningen Svanen.

– Just nu har vi cirka 600 projekt under uppförande. Byggaktörerna rapporterar att det är ett stort tryck från konsumentsidan som vill ha hållbarare bostäder, säger han.

JM var först ut med att Svanenmärka hela sin bostadsproduktion, men numera är i stort sett alla byggbolag som bygger i egen regi med. Byggbolagen ansluter sig, enligt honom, till Svanen dels för att de vill ha hjälp och styrning för att kunna bygga bra. Och de som redan bygger bra vill kunna visa och bevisa att så är fallet. 

Läs även: Här är certifieringarna som är bra att ha koll på 

Men inför att kriterierna nu uppdateras kommer kraven att skärpas. Nya fokusområden är bland annat cirkulär ekonomi, biologisk mångfald, ekosystemtjänster och att leva upp till EU:s taxonomi. Kriterierna för Svanen revideras ungefär vart sjunde år och remissrundan inför denna omgång avslutades under våren. Arbetet med revideringen har redan pågått i drygt två år.

– Vi siktar på att allt ska vara klubbat och klart till årsskiftet, säger Stefan Björling.

Obligatoriska krav

Det kommer dock att vara möjligt att ansöka enligt nuvarande kriterier fram till sista september 2024 parallellt med att Svanen öppnar för ansökningar enligt de nya kriterierna. Svanens produktrådgivare Sofia Korpar Malmström berättar mer om vad branschen har att vänta sig. Ett obligatoriskt krav på återbruk av byggmaterial införs. Minst 25 procent av behovet av en utvald byggprodukt, inredning eller material ska bestå av återanvända produkter. Exempel på utvalda byggprodukter som måste ha en fjärdedel återbruk kan vara fasadmaterial, dörrar, undertak eller utomhusbelysning. Byggaren väljer själv ut inom vilket område de vill använda sig av återbruk.

Läs även: ”Miljöcertifieringar driver ingen egen förändring” 

– Det är ett sätt för att få igång tankeprocessen kring återbruk. Det obligatoriska kravet är alltså ganska begränsat än så länge, men det går även att få extrapoäng genom att återbruka ännu mer. Vi ställer även krav på demonterbarhet och anpassningsbarhet., säger Sofia Korpar Malmström.

Nytt är även poäng för de som använder sig av producenternas återtagssystem av egna material.

– Syftet är att minska avfallsmängden och generera material istället.

Reaktioner från branschen

En väldigt genomgripande förändring är att Svanen kommer att lägga sig i linje med EU:s taxonomi, främst del ett med akten som handlar om klimatet.

– Där finns en stor del som branschen nog kommer att tycka är utmanande.

Biologisk mångfald och ekosystemtjänster kommer också att bli en het fråga.

– Branschen är inte så van att tänka i de banorna men vissa krav inom biologisk mångfald och ekosystemtjänster kommer att bli obligatoriska nu, säger Sofia Korpar Malmström.

Kravet på vilka träprodukter som ska omfattas av FSC och PFC-märkningar kommer också att skärpas.

– Det upplevs som svårt nu när branschen kämpar med materialbrist. Att gå från material som man är van vid och hitta andra som uppfyller kraven upplevs som arbetstungt.

Andra reaktioner som kommit i remissvaren är ifrågasättande gällande förslag om skärpning av bruket av halogenerade flamskyddsmedel.

Läs även: Så påverkar materialpriserna byggarnas syn på återbruk: ”Skulle priserna stiga ytterligare kan det gynna marknaden” 

– Det vi har gjort är att utvidga förbudet från bromerade flamskyddsmedel till halogenerade flamskyddsmedel, där de bromerade ingår. Där har vi fått remissvar som säger att det blir svårt att finna halogenfria alternativ inom vissa typer av isoleringsmaterial.

Hon fortsätter:

– Vi får alltid mycket feedback när vi försöker gå längre än lagstiftningen. Speciellt när det gäller kemiskt innehåll och oönskade ämnen. 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev